Kultura

Slikanje peskom i portreti slavnih (FOTO)

Marija Stefanović i Sandra Milenović su učenice drugog razreda niške Umetničke škole i obe žive u Domu učenika srednjih škola. Zajednički im je veliki talenat i ljubav prema portretima, razlikuju se samo tehnike. Marija portrete slika peskom, Sandra koristi grafičku olovku.

Marija Stefanović je pre tri godine počela da se interesuje za tehniku crtanja peskom. Kaže da je ideju dobila kada je gledala Ukrajinski talenat. Tada je bila fascinirana veštinom umetnice i želela je i sama da isproba. Potrebno je dobro osvetljeno staklo, kvarcni pesak, veština i dobra volja, rekla je Marija.

“Svaki pokret ruke je slika i može da bude zanimljivo. Ako se nešto pogreši, postoji način da se greška ispravi, ali treba dosta koncentarcije,”kazala je Marija, koja osim porterta na ovaj način slika i životinje, prirodu, prizore iz svakidašnjeg života.

Sandra Milenović voli da crte poznate ličnosti i na njenim crtežima su većinom glumci. Na maloj izložbi u holu Narodnog pozorišta mogli su se videti portreti Monike Beluči, Olivere Marković, Emira Kusturice, Pavla Vuisića.sandra sa oliverom

“Radim grafitnom olovkom, a za izradu portreta potrebno mi je nedelju dana i više, u zavisnosti od veličine formata i količine detalja. Ne radim po sećanju, već po fotografiji,”kazala je mlada umetnica.

Sandra portrete crta u slobodno vreme, jer u Umetničkoj školi imaju drugi program. Profesori su videli neke od njenih radova i dobila je sve pohvale.

I Marija i Sandra su odlični đaci. Njihovi radovi privukli su pažnju medija u niškom Narodnom pozorištu, a to je bio njihov doprinos obeležavanju devet decenija od osnivanja Doma učenika srednjih škola u kome obe žive već dve godine. U Niš su došle iz Jagodine.

[foldergallery folder=”images/galleries/Ucenice”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com