Društvo

Devet decenija Engleskog doma

U svečanoj atmosferi u Narodnom pozorištu, Škola učenika srednjih škola, popularni Engleski dom, obeležio je devet decenija postojanja i rada. U školi trenutno boravi 345- oro dece i kapacitet je popunjen sto procenata. Deca su većinom odlični đaci što je i jedan od uslova da borave u Domu.

“Za proteklih devet decenija proširili smo kapacitete, a zaista je veliki posao brinuti o adolescentima, o njihovom razvoju, socijalizaciji i uspehu. U Domu postoje vaspitne službe, sistem rada koji onemogaćava probleme. Ukoliko postoji nagoveštaj problema, imamo stručna lica koja vode računa i ne dozvoljavaju da deca odu stranputicom,“rekao je direktor Mihajlo Marković, direktor Doma učenika srednjih škola.mihajlo

Osim što u Domu deca iz ovog dela Srbije imaju smeštaj i ishranu, zaposleni se trude da im osmisle i slobodno vreme.

“Dostupni su i umetnički i sportski sadržaji. U Domu rade sekcije: dramska, folklorna, likovna. Postoje i rekreativno- sportski sadržaji, poput fudbala i malog fudbala, odbojke, košarke i stonog tenisa”. dodao je Marković.

Kapaciteti Doma škole učenika srednjih škola popunjeni su sto procenata, a mnoga deca su ove školske godine ostala ispod crte. Osnovni kriterijumi za upis su dobar uspeh u osnovnoj školi i materijalno stanje porodice.hol

Povodom velikog jubilleja, štićenici Engleskog doma prikazali su bogat program.Predstavila se pevačka i folklorna sekcija, a u holu je bila postavljena izložba likovnih radova učenica niške Umetničke škole koje su štićenice Doma.

Voditelj današnjeg programa, glumac niškog pozorišta Aleksandar Marinković, istakao je da mu je posebna čast da vodi program, jer je i sam boravio u Domu kada je u Niš došao iz Paraćina.paracinac

Zgrada Englesko-srpskog doma izgrađena je u Nišu, 1926. godine, sredstvima engleskih fondova kao dom za smeštaj ratne siročadi. Izgradnji objekta prethodili su događaji vezani za ratove koje je Srbija vodila početkom 20. veka. Septembra 1914. god. u Engleskoj je osnovan Srpski potporni fond (Serbian Relief Fund), sa ciljem da se pomogne srpskoj deci čiji su roditelji stradali u Balkanskim ratovima i Prvom svetskom ratu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com