Kultura

Poklon Nišlijama: Zajednički koncert vojnih ansambala srpske u ruske vojske (FOTO)

U okviru Multinacionalne vežbe pripadnika Vojske Srbije, Belorusije i Ruske Federacije pod nazivom „Slovensko bratstvo 2016“ u Domu vojske održan je zajednički koncert vojnih orkestara Srbije i Rusije. Niškoj publici predstavili su se solisti i igračka grupa gostujućeg ansambla, a domaće snage predvodila je Danka Stojiljković u pratnji vojnog orkestra Stanislav Binički.

Ansambl Vazdušno-desantne vojske oružanih snaga Ruske federacije predstavio se niškoj publici ruskim i beloruskim narodnim i vojničkim pesmama uz izvođenje solista i plesne grupe. Njihov prvi nastup u Srbiji bio je 1997. i 1998. godine kada su bile grupisane vazdušno-desantne vojne formacije, a tada su imali  tri do četiri nastupa sa više ljudi na sceni nego sada. U njihovom programu postoji nekoliko naših pesama koje sviraju.

Ovde u Srbiju, došao je samo deo orkestra, koncertna brigada. Za godinu dana održe između 100 i 120 koncerata. Na nastupe odlaze u sklopu službenih putovanja prateći vazdušno desantnu vojsku i tada održe i po nekoliko koncerata“, rekao je umetnički rukovodilac ansambla Vazdušno- desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije Vjačeslav Vladimirovič Omeljanov.

Umetnički orkestar Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“ izveo je splet narodnih pesama Republike Srbije na čelu sa solistkinjom Dankom Stojiljković. Srpski vojni ansambl ima izraženu međunarodnu saradnju na muzičkom planu sa ruskim kolegama, američkim, švajcarskim i grčkim, a nedavno je gostovao i  orkestar makedonske armije .

„Ovo je još jedan pokazatelj da osim čiste vojničke saradnje možemo da ostvarimo umetničku i kulturnu saradnju jer note, muzika nemaju granice i lako su prepoznatljive“, istakao je kapetan fregate Svetozar Vasileski načelnik UO MO „Stanislav Binički“.

Koncert je završen numerama koji su orkestri zajednički izveli- “Kaćuša” i “Tamo daleko”. Naredni zajednički nastup orkestri će imati u Pančevu 13. novembra. 

[foldergallery folder=”images/galleries/koncert-rusi”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com