Društvo

Veliki broj žalbi zbog rasporeda zaposlenih u gradskoj upravi

Zaposleni u gradskoj upravi u Nišu, u proteklom periodu, mahom su se žalili svom resornom načelniku zato što smatraju da su nezakonito degradirani, tj. raspoređeni na radna mesta nižeg zvanja, koja podrazumevaju i nižu zaradu i niži stepen stručne spreme. Od sledeće godine, prema Zakonu o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave, načelnik određene gradske uprave neće više moći da odlučuje o povredama prava i obaveza, kao i o učesnicima internih i javnih konkursa u prvom i drugom stepenu. Zbog toga je Grad Niš formirao tročlanu Žalbenu komisiju, kao kolegijalni organ koji će u drugom stepenu odlučivati o žalbama gradskih službenika.

U Nišu je obrazovana tročlana Žalbena komisija, kao kolegijalni organ koji će u drugom stepenu da odlučuje o žalbama službenika Grada Niša, kao i učesnika internih i javnih konkursa.

„Žalbena komisija ima predsednika i dva člana, odnosno tri diplomirana pravnika sa dugogodišnjim iskustvom u struci. To su, Jasmina Marjanović, predsednik komisije, Ivan Đorđević i Snežana Jovanović. Članovi Žalbene komisije imaju pravo na naknadu za rad u visini od 1000 dinara po žalbi“, kaže sekretar Gradskog veća, Marina Janković.

Komisija je formirana na osnovu Zakona o zaposlenima u jedinicama lokalne samouprave i sa radom počinje 1. januara 2017. godine.

Marina Jankovic„Do sada je načelnik odlučivao u prvom i drugom stepenu o žalbama i najveći broj žalbi odnosio se na sporvođenje procedura raspoređivanja gradskih službenika. Ubuduće u drugom stepenu o žalbama službenika na rešenja kojima se odlučuje o njihovim pravima i dužnostima, kao i o žalbama učesnika internog i javnog konkursa odlučivaće Žalbena komisija“, dodaje Jankovićeva.

Presednik i članovi Žalbene komsije imenovani su na pet godina i mogu da budu ponovo imenovani.

Žalbena komsija će biti u obavezi da najmanje jednom godišnje podnosi izveštaj o svom radu Gradskom veću Grada Niša.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com