Društvo

Javite se ako Vam zazvoni telefon: U toku ankete obrazovanja i poslodavaca

Republički zavod za statistiku sprovodi istraživanje pod nazivom “Anketa o obrazovanju odraslih”, a podaci će se prikupljati do 10. decembra u telefonskoj anketi. Istovremeno Nacionalna služba za zapošljavanje sprovodi „Anektu poslodavaca 2016“. Svi podaci koristiće se za procenjivanje situacije na tržištu rada.

Podaci prikupljeni u istraživanju o obrazovanju građana Srbije treba da obezbede informacije o učešću odraslih stanovnika, uzrasta od 25 do 64 godine u različitim oblicima obrazovanja i obuka, formalnom i neformalnom obrazovanju i informalnom učenju, navodi se u saopštenju.

Nasumično je izabrano 7.200 domaćinstava u Srbiji, a svako izabrano domaćinstvo je predstavnik određenog dela populacije i zbog toga je veoma važno da izabrana domaćinstva učestvuju u istraživanju kako bi se obezbedio visok kvalitet podataka.

“Posebno naglašavamo da je ova anketa anonimna jer se izabrana domaćinstva vode pod šifrom, a pojedinačni podaci iz ankete imaju karakter službene tajne za sve učesnike u anketi i nikome se neće saopštavati”, piše na sajtu Republičkog zavoda.

Prikupljeni podaci služiće isključivo za statističku obradu, a njihovo publikovanje obaviće se samo u zbirnom obliku po pojedinim demografskim i obrazovnim karakteristikama.

Iz Zavoda za statistiku pozivaju sva domaćinstva , koja su izabrana u uzorak, da daju svoj doprinos kvalitetu istraživanja i da odgovore na telefonske pozive anketara.

poslodavci

U toku i „Anketa poslodavaca 2016“, NSZ poziva komapnije koje posluju u Srbiji da učestvuju u istraživanju

Nacionalna služba za zapošljavanje od 1. novembra sprovodi akciju “Anketa poslodavaca 2016”, kojom će biti obuhvaćeno oko 5.000 poslodavaca iz svih oblasti rada.

Iz Nacionalne službe za zapošljavanje, apeluju na kompanije kojima će se uskoro obratiti, da učestvuju u ovom istraživanju i da u razgovoru sa anketarima obezbede tražene podatke.

Anketari NSZ intervjuisaće poslodavace širom Srbije o njihovim planovima zapošljavanja, neophodnim veštinama i znanjima koje potencijalni zaposleni treba da poseduju, kao i o zadovoljstvu uslugama koje pruža NSZ.

Rezultat, kao i u slučaju prethodnih anketa, koristiće se za procenjivanje situacije na tržištu rada, za usklađivanje usluga i mera koje pruža NSZ sa potrebama privrede, kao i za poboljšanje kvaliteta usluga.

Svrha Ankete poslodavaca je i identifikacija deficitarnih zanimanja u svim regionima, kao i po privrednim sektorima. Dobijene informacije biće od značaja za NSZ, obrazovne institucije i za same poslodavce.

“U septembru NSZ beleži podatak da je u Nišu broj nezaposlenih ispod 30.000, odnosno ispod 45.000 na teritoriji filijale Niš. Nadamo se da će se trend smanjenja nezaposlenosti nastaviti, s obzirom na to da su otvorena radna mesta u novim farbikama i kompanijama. Da bi Nacionalna služba za zapošljavanje imala bolji uvid u to kako diše privreda kada su u pitanju ljudski resursi, molimo poslodavce da učestvuju u anketi. Dobijene podatke koristimo za kreairanje mera za zapošljavanje, a podatke šaljemo i Ministarstvu obrazovanja kako bi oni mogli da rade korekcije u delu obrazovanja određenih profila“, kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu, Boban Matić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com