Društvo

Francuska pomaže Gradu Nišu da očuva Tvrđavu

Niška Tvrđava jedna je od kulturno-istorijskih i turističkih dragulja grada na Nišavi, dostojna mnogih evropskih gradova. Ona zalužuje da bude na UNESCO listi, ali da bi se to ostvarilo potrebno je još mnogo rada i uključivanje lokalne zajednice u ostavrenje tog cilja. U tom procesu Niš će od francuskih gradova Arla i Žironda imati nesebičnu pomoć, zaključeno je povodom potpisivanja Pisma o nameri između ovih francuskih gradova i Grada Niša.

Predstavnici francuskih gradova Arla i Žironda potpisali su Pismo o namerama sa Gradom Nišom kako bi produbili dosadašnju dugogodišnju saradnju kroz održive projekte koji se tiču razvoja i zaštite kulturno istorijskog nasleđa u našem gradu, a na osnovu iskustava iz Francuske.

Potpisvanju Pisma o namerama prisustvovala je i Njena ekselencija ambasadorka Republike Francuske u Srbiji Kristin Moro, koja je istakla da je ovaj čin nova etapa u dugogodišnjoj saradnji između Grada Niša i njegovih najvažnijih partnera u Francuskoj.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je ocenio da je potpisivanjem Pisma o namerema jasno izražena volja da Grad Niš nastavlja saradnju sa francuskim gradovima kroz stvaranje uslova, alata, porcedura i službi organizacionih jedinica kako bi se doprinelo jačanju kapaciteta upravljanja kulturno istorijskom baštinom.

„Na osnovu iskustava francuskih gradova naučićemo kako da naše bogato kulturno istorijsko nasleđe otvorimo i prikažemo svetu i učinimo ga ne samo održivim, već će predstvaljati i razvoj naše zajednice“, dodao je Bulatović.

Predstavnik Grada Arla, Žan Lik Glez je rekao da u tom smislu treba raditi na razvoju niške Tvrđave koja predstvalja ne samo kulturno istorijsko nasleđe, već i strategija ekonomskog i turističkog razvoja Niša.

„Iskustvo francuskih gradova o valorizaciji i zaštiti kulturno istorijske baštine datira još od 1840. godine kada su u Arlu kulturni spomenici klasifikovani kao kulturna baština i da bez obzira na političke promene ona je ostala ista i koristila svima. Naše znanje prenećemo Gradu Nišu kako bi Tvrđava postala pogon ekonosmkog razvoja i turizma“, dodao je Žan Lik Glez.

Predstavnik grada Žironda, Kristijan Murizar je istako da je ubeđen da zajedničkim snagama može da se stvori bolja budućnost u oblasti kulture, turizma ali i u oblasti poljoprivrede.

„Daćemo maksimalni doprinos u očuvanju kulturno istorisjke baštine Niša, ali nam je drago što i mi možemo mnogo da naučimo od srpskog naroda. Siguran sam da ćemo zajedno stvoriti bolju budućnost“, rekao je Murizar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com