Kultura

ivot i delo Ane Frank pretočen u izložbu (FOTO)

U Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju do 10. novembra traje izložba „Čitamo i pišemo sa Anom Frank“. Namenjena je osnovcima i srednjoškolcima u cilju stvaranja jedinstvene evropske mreže biblioteka i platforme o holokaustu. Ana Frank je jedna o najpoznatijih žrtava holokausta, nakon što je objavljen njen dnevnik koji je pisala u godinama kada se skrivala od nacista.

 

Čas istorije i čas književnosti u jednom – tako bi se mogla opisati izložba posvećena Ani Frank. Obilazeći panoe, učenici se upoznaju sa njenim životom i delom. Malo je poznato da je ona osim svog dnevnika napisala i knjigu pripovedaka. Priliku da nešto novo saznaju imaju đaci 17 niških osnovnih i srednjih škola.

„Meni se izložba dopala jer je zanimljiv način da se uči, a i može da se izađe iz škole, da se nešto novo sazna. Zanimljiv je kontekst i način kako da se uči. Ima novih informacija koje na času nismo čuli“, kaže učenica osnovne škole Učitelj Tasa Ana Kraljić.

ana frank 01

Izložbu nisam ovako zamišljala već da će da nam neko nešto pročita i da bude dosadno. Iskreno nisam mislila da će biti slika već samo tekst. Obišla sam panoe bar jedno desetak puta“, ističe oduševljeno Jovana Milovanović.

Treba da imamo predstavu o tome šta se tada dešavalo. Meni je tužno kako su se prema njima ponašali, šta su morali da trpe i dobro je da sada mi znamo, a ne da pravimo iste greške“, tvrdi Natalija Pahnoglu.

Za decu su van nastavne aktivnosti mnogo zanimljivije jer tako lakše zapamte gradivo. Ono što su danas ovde videli preneće svojim vršnjacima i tako biti ilustratori.

Na drugačiji način učenici sada doživljavaju Anu Frank. Iako su pročitali celo njeno delo, snaga devojčice za njene godine, pogled na svet, njena zrelost, sve to treba da ih podstakne na stvaralaštvo, kreativnost, da ih motiviše na stvaralački rad“, naglašava Svetlana Medar profesorka srpskog jezika.

Postavka je prepuna istorijskih činjenica, ima informacija o semitizmu i borbi protiv zla, ali kroz umetnost. Kroz šezdesetominutno putovanje sa Anom, deca se kroz film upoznaju o njoj, obilaze maketu njene kuće sa imenima članova porodice i onda sledi razgledanje izložbe. Putovanje kroz život njihove junakinje završava se popounjavanjem radne sveske.

„Donji, crno-beli deo panoa govori o periodu od 1929. do 1945. godine. Obojeni, gornji deo priča je o životu porodice Frank ( od trenutka kada su se anini roditelji venčali, kada su se deca rodila, njihove selidbe, ali i deo iz skloništa“, naglašava Jelena Anđelković iz Regionalnog centra za razvoj zaposlenih u obrazovanju.

 

Da podsetimo, Anelis „Ana“ Mari Frank jedna od najpoznatijih jevrejskih žrtava Holokausta. Za vreme skrivanja od nacista napisala je Dnevnik Ane Frank. Rođena je u Frankfurtu na Majni, ali je veći deo života provela u Amsterdamu. Bila je državljanin Nemačke do 1941. godine, kada joj je oduzeto državljanstvo po Nirnberškim zakonima. Postala je poznata posle smrti, zahvaljujući objavljivanju njenog dnevnika. U njemu je opisala život tokom skrivanja za vreme nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.AnneFrankSchoolPhoto

 

Posle Niša, priliku da vide izložbu imaće i deca iz Aleksinca, ali tek u martu naredne godine jer se na rezervaciju postavke čeka mesecima. Za Niš, rezervacija je izvršena pre pola godine.

 

[foldergallery folder=”images/galleries/ana-frank-2016″]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com