Kultura

Evropski fondovi šansa za novi kulturni život Niša

Gradske ustanove kulture u Nišu imaju prilike da do 23. novembra podnesu idejni projekat kojim žele da se stanje u oblasti kulture u gradu poboljša. Nije isključeno da to bude i infrastrukturni predlog, ali samo ako se odnosi na rekonstrukciju nekog dela zgrade. Planovi već postoje samo ih treba uskladiti sa uslovima konkursa, tvrdi gradska većnica Jelena Mitrovski.

Projekat „Kreativna Evropa“ je glavni program Evropske unije za kulturu. Svaka ideja može biti finansijski podržana sumom do 200 hiljda evra, a potrebno je da konkurišu ustanove kulture.

„Do sada niške ustanove kulture nisu konkurisale ni sa jednim projektom. Sada to mogu i svaka prihvaćena ideja može biti finansirana velikom sumom novca koji će biti utrošen za afirmaciju kulturnog stvaralaštva i kulturne saradnje“, kaže Mitrovski.

Projekat „Kreativna Evropa“ u podprogramu kulture finansira konkurse iz evropskih projekata saradnje, prevoda književnih dela, evropske mreže i platforme.

Podprogram media, namenjen je podršci audiovizuelnom sektoru- razvoju publike, mobilnosti i kreativnim industrijama.

Projekat bi trebalo da bude dobro osmišljen, savremeno koncipiran, da postoje jasne aktivnosti i ko šta na njemu radi. U pitanju su programske aktivnosti, ali ukoliko se deo projekta odnosi delom na rekonstrukciju nekog objekta može i to da se uzme u obzir, kažu predstavnici Kreativne Evrope.

„Najčešće se govori o tome na koji način naša lokalna i nacionalna kulturna baština odnosno savremeno stvaralaštvo može da se interpretira u evropskim okvirima. Takvi projekti trebalo bi da budu finansirani na nacionalnom nivou, a ovde je reč o interpretaciji šta su naše specifičnosti koje mogu da budu aktuelne, zanimljive, savremene nekome u Evropi“, ističe Dimitrije Tadić, rukovodilac za Kreativnu Evropu za Srbiju.

Kreativna Evropa u Srbiji prisutna je od 2014. i biće do 2020. godine. Cilj nije samo novac, već ostvarenje partnerstava sa srodnim ili različitim institucijama iz čitave Evrope. Najbolji učinak Srbija je do sada imala u pogledu prevoda književnih dela, a dobro stojimo i na projektima evropske saradnje, dodaje Tadić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com