Stari Niš

Niški Sokolovi – od 1897. u sklopu nacionalnog slovenskog pokreta

Sokolstvo se često tretiralo kao opštenarodni i nacionalni slovenski pokret. U skladu sa tim, ono je sebi postavilo za zadatak da razvija i unapređuje sve telesne, umne i moralne sile i sposobnosti svakog pojedinca, ali i kolektiva, do potpune savršenosti.

Sokolstvo je kroz godine svog postojanja i razvoja širio i razvijao nacionalnu i slovensku misao u naprednom i demokratskom duhu.

Razvoj gimnastike i fizičke kulture u Srbiji bio je usko povezan sa pokretima koji su nastali u XIX veku. U odnosu na sokolstvo drugih slovenskih naroda, srpsko sokolstvo se pojavilo i počelo razvijati sa specifičnostima koje su bile nametnute društveno-političkim i kulturnim prilikama ali i okolnostima u kojima je živeo srpski narod. To je donekle i bio jedan od uslova za njegovu pojavu i razvoj uopšte.

sokol dom3

“Prvo društvo za gimnastiku i borenja u Nišu bilo je podružnica Viteškog društva “Dušan Silni“ iz Beograda, osnovanog 1897. godine. Zaslugom prvog srpskog učitelja gimnastike i borenja Koste Jovanovića, ova podružnica je počela s radom i prvu manifestaciju održala 19. jula 1897. godine, pa se ta godina i smatra godinom osnivanja”

“Vežbaonica, neka vrsta prve niške fiskulturne sale, nalazila se u staroj Osnovnoj školi kod Saborne crkve. Ovo gimnastičko društvo je već 1905. godine počelo da daje časove gimnastike učenicima osnovne škole“

Viteško društvo „Dušan Silni“, primalo je u članstvo sve građane Niša koji su ispunjavali određene uslove.

Godine 1907. društvo je promenilo ime u „Gimnastičko društvo Soko“. Ovo društvo kasnije menja ime u „Sokolsko društvo Niš“ i nastavlja uspešno da radi do početka Drugog svetskog rata.

sokol dom2
Sokolski dom, 1927. godina

Dr Đorđe Mihailović bio je izabran za lekara „Sokolskog društva Niš“ 1927. godine. Te godine bio je otvoren i osvećen Sokolski dom u Nišu. Svečanosti je prisustvovao i kralj Aleksandar Karađorđević. Politika je objavila da je kralj prilikom boravka u Nišu posetio i Oficirski dom u pratnji generala Pere Živkovića, posle proslave u Sokolskom domu i posete Niškoj Banji. Tom prilikom, kralj Aleksandar je održao i svečani govor povodom otvaranja i osvećenja spomenika Stevanu Sinđeliću i njegovim borcima na Čegru.

sokol kralj
Kralj Aleksandar I ispred sokolane 1927. godine

Dr Đorđe Mihailović je bio jedan od uglednijih i poštovanijih članova Sokolskog društva u Nišu. Godine 1938. predvodio je niške sokole na Svesokolskom sletu u Pragu. To su bile javne manifestacije prikaza sokolskog rada i napretka. Za svo vreme rada u sokolstvu širio je ideju zdravog tela i zdravog duha među sokolskom omladinom. Redovno je učestvovao u akcijama sokola kada su odlazili na Đurđevdanski uranak i odlazak po badnjak na Badnji dan. Učestvovao je na predavanjima o mentalnoj i fizičkoj higijeni u sokolskim društvima. U to vreme je važio za uglednog i uvaženog lekara, što dakazuju i čestitke viđenijih ljudi toga vremena. Materijalno je pomagao delovanje Sokolskog društva, a svoju violinu darovao je mlađim sokolima.

O sokolskom radu dr Đoke Mihailovića, govorilo se samo u superlativu. On nije bio samo lekar u Sokolskom društvu. Pomagao je svojim sokolima uvek kada je bilo potrebe i nije mario za svoje slobodno vreme. Po prirodi je bio blag čovek, pa je to prenosio i na svoje bolesnike. Umeo je da im priđe i ohrabri, bude uvek od pomoći kad je potreban.

sokol kral2j
Niški sokolovi u sokolskoj vežbaonici sa kraljem Aleksandrom i sinom Petrom II Karađorđevićem

Kao dugogodišnji član Srpskog društva Crvenog krsta, bio je u sastavu nadzornog odbora Crvenog krsta, niške podružnice, u periodu 1940/41. godine. Za vreme Drugog svetskog rata radio je u Nišu. Posle rata, 1946. Godine, bio je raspoređen za lekara u Blacu. Penzionisan je 1955. godine, nakon višegodišnje misije jednog lekara, čuvara narodnog zdravlja.

Izvor:
ISTORIJSKI Pristup proučavanja zivota i dela
sanitetskog rezervnog majora dr Đorđa Mihailovića

Zvezdan Savić, Slavica Popović-Filipović

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje”
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com