Društvo

SVE što niste znali o KARTICI zdravstvenog osiguranja

U Republičkom fondu zdravstvenog osiguranja (RFZO) Filijala Niš, kažu da jutarnje gužve ispred njihove zgrade nisu zbog kartica zdravstvenog osiguranja (KZO), koje treba da zamene  stare zdravstvene knjižice. Do sada je zahteve predalo nešto više od 34 odsto osiguranika, a rok važenja starih zdravstvenih knjižica ističe 31. decembra. Iz RFZO uveravaju da ni posle isteka roka, niko neće biti uskraćen za lečenje uz staru knjižicu, pod uslovom da je propisno overena.

Red za predaju zahteva za promenu zdravstvenih knjižica i dobijanje kartice zdravstvenog osiguranja (KZO) koji su Niške Vesti videle juče oko 13 sati nije bio veliki, a procedura predaje zahteva traje nekoliko minuta. Radno vreme RZSO Filajale Niš je produženo i zahtevi se primaju do 18 sati.RED

Da bi podneli zahtev za karticu zdravstvenog osiguranja (KZO), potrebna je uplata od 400 dinara na odgovarajući žiro račun, lična karta i stara zdravstvena knjižica.

Zaključno sa 25. oktobrom na područiju Filijale Niš, koja broji ukupno 370. 580 osiguranika, zahtev za izdavanje kartice zdravstvenog osiguranja (KZO), podnelo je 141. 920 osiguranika, što čini 34,06 odsto podnetih zahteva.

Kako funkcioniše elektronska prijava za KZO

Od sredine ovog meseca, počeće i proces elektronske prijave zahteva za izdavanje KZO. Projekat realizuju Direkcija za E upravu i Republički fond za zdravstveno osiguranje. U toku je priprema neophodnih elemenata kako bi obe strane, tokom sledeće sedmice krenule sa test-fazom posle koje sledi i puštanje u rad servisa uz pomoć kojeg će građani moći da podnesu zahteve.

Procedura će biti krajnje pojednostavljena, kažu u RFZO. Ulaziće se preko sajta E uprave, gde će biti postavljen baner RFZO-a, preko kojeg će jednim klikom početi procedura predaje zahteva. Po prijemu zahteva, službenici filijala i ispostava proveravaće zahteve, prosleđivati ih dalje Zavodu za izradu novčanica koji izrađuje KZO, a osiguranici će dobiti povratni sms kao potvrdu da je njihov zahtev ušao u proceduru. Sms poruka će takođe doći i kada KZO bude izrađena i pristigla u Filijalu.RFZS

Zašto se za KZO čeka do dva meseca

Od trenutka kada se podnese prijava, rok za dobijanje KZO je 60 dana. U RFZO objašnjavaju da je razlog tome veliki broj zahteva građana:

“Uzimajući u obzir da je broj podnetih zahteva u oktobru 2016. iznosio 740 hiljada, a u januaru iste godine na primer 80 hiljada, dolazimo do podatka da je broj predatih zahteva gotovo 9 puta veći .Izrađivač kartica zdravstvenog osiguranja, Zavod za izradu novčanica, nije u mogućnosti da u tako brzom roku obradi zahteve, pa je taj rok nešto duži od očekivanih mesec dana, koliko je iznosio sredinom 2016. Dnevno, RFZO primi oko 60 hiljada zahteva,” objašnjeno je Niškim Vestima.

Koje su prednosti KZO nad starom zdravstvenom knjižicom

Uvođenje zdravstvenih kartica onemogućiće zloupotrebe,  falsifikovanje isprave, a značajno olakšava proces overe, bez potrebe da se, kao do sada, vrši odlaskom u filijalu RFZO.

Promene ličnih podataka o osiguraniku (promena adrese prebivališta, promene podataka o poslodavcu, izmena osnova osiguranja …) obavljaće se učitavanjem novih podataka na čip kartice, bez promene same isprave, odnosno dosadašnjeg izdavanja nove zdravstvene knjižice

Do sada je svaka izmena podataka na zdravstvenoj knjižici podrazumevala njenu zamenu, što je za RFZO predstavljalo trošak.

Budući da sve zdravstvene ustanove već poseduju neku vrstu zdravstvenog informacionog sistema, ne očekuju se nikakve komplikacije u primeni KZO. Provera podataka o zdravstvenom osiguranju može se, kao i do sada, vršiti putem dostupnog veb servisa Republičkog fonda, za čije su korišćenje sve zdravstvene ustanove potpisale ugovor.

Stare, papirnate zdravstvene knjižice prestaju da važe 31. decembra, a njih zamenjuju kartice zdravstvenog osiguranja i nema naznaka da će Ministarstvo zdravlja produžiti taj rok. Iz Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja uveravaju da ni u novoj godini niko neće ostati uskraćen za lekarsku uslugu ukoliko ima staru, ali uredno overenu knjižicu.UPLATNICA Uplatnica sa brojem žiro računa na koji se uplaćuje 400 dinara

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com