Ekonomija

Direkcije i Gradsku stambenu agenciju više neće da plaćaju Nišlije?

Grad Niš moraće do 1. decembra ove godine da donese odluku o budućem statusu Direkcije za izgradnju grada Niša, zatim Direkcije za upravljanje i razvoj Niške Banje i Gradske stambene agencije Niš jer, prema izmenama Zakona o budžetskom sistemu, ova preduzeća više ne mogu da se finansiraju iz gradske kase. Zbog toga je Grad formirao Radnu grupu za rešavanje statusa javnih preduzeća kao indirektnih korisnika gradskog budžeta, a 13 imenovnih članova mogu da predlože rešenja za ove jedinice lokalne samouprave.

Grad Niš formirao je Radnu grupu za rešavanje statusa javnih preduzeća, fondova i direkcija, jer prema izmenama Zakona o budžetskom sistemu gube status indirektnih korisnika budžeta.

„To znači da Grad Niš vrlo brzo mora da razmotri moguće promene statusa ovih niških preduzeća, jer u ovom obliku u kakvom sada postoje, prema Zakonu o budžetu, to više nije moguće. Do sada je njihove obaveze plaćanja preuzimao Grad, a i zarade zaposlenih u ova tri preduzeća isplaćivane su iz gradskog budžeta. Ovo pitanje se ne rešava samo u Nišu, već u celoj Srbiji“, kaže predsednik Radne grupe i član Gradskog veća, Miloš Milošević.

Rok o usklađivanju odluka o budžetu sa najnovijim izmenama zakona, što ujedno znači i odlučivanje o daljoj sudbini direkcija i javnih preduzeća je 1. decembar 2016. godine.

„To je veliki izazov za Grad Niš, jer je kratak rok za rešavanje ovako velikog problema. Građani u suštini neće osetiti promene. Radnici hoće, što ne znači da ćemo ih otpuštati. Moramo da reorganizujemo ova preduzeća i da pronađemo način na koji će ona ubuduće da se finansiraju. Direkcije će se i dalje baviti nadzorom i uređivanjem gradskog građevinskog zemljišta i upravljanjem javnih puteva“, dodaje Milošević.

Obaveza Radne grupe je da sve predloge mera dostavlja gradonačelniku Niša i Gradskom veću na razmatranje.

Novoformirana Radna grupa za rešavanje statusa javnih preduzeća kao indirektnih korisnika budžeta grada Niša broji 13 članova, a to su:

Miloš Milošević, član Gradskog veća grada Niša, predsednik;
Igor Vojinović, član Gradskog veća grada Niša;
Mihajlo Zdravković, član Gradskog veća grada Niša;
Ljubiša Janić, načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove;
Aleksandar Petrović, Uprava za planiranje i izgradnju;
Vladislava Ivković, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj;
Snežana Milosavljević, Uprava za komunalne delatnosti, energetiku i saobraćaj;
Miljan Stevanović, načelnik Uprave za finansije, izvorne prihode lokalne samouprave i javne nabavke;
Jasmina Krstić, Direkcija za izgradnju grada Niša;
Anđelija Stamenković, JP Gradska stambena agencija;
Olivera Premović, sekretar Skupštine opštine Niška Banja;
Siniša Krstić, JP Direkcija za upravljanje i razvoj Niške Banje;
Miroslav Marinković, JP Zavod za urbanizam;

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com