Društvo

Priča o grejanju u Nišu i dalje aktuelna…

Sistem daljinskog grejanja u Nišu radi punim kapacatitema i nema većih problema na toplovodnoj mreži, potvrdili su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i direktor JKP Gradska toplana Zoran Stojanović. Interveniše se odmah po prijavi građana i mahom se radi o lakšim kvarovima, zaključila su obojica.

Stanje u isporuci tolpotne enrgije je stabilno i najbolje od kako je ova grejna sezona počela u Nišu, rekao je prilikom obilaska toplane Krivi vir Darko Bulatović gradonačelnik Niša. Tokom vikenda primljeno je svega par poziva od strane potrošača i odmah se intervenisalo.

Iako je sada situacija mnogo bolja nego na početku, ipak nisam zadovoljan kako smo ušli u grejnu sezonu. Prethodno vreme smo se bavili nebitnim stavrima, a ne onim što je bitno- da građani imaju grejanje i da to bude prioritet, briga o njima“, naglašava Bulatović.

Dugovanja prema JKP Gradska toplana premašuju milijardu i po dinara. To su mahom stara dugovanja koja su teško naplativa i procene su da više od 30 odsto neće moći da se naplati u naredne dve do tri godine. Problem su i pravna lica koja se gase i odlaze u likvidaciju, stanovi koji  se više puta prodaju i nemoguće je ući u trag prethodnim vlasnicima, pa ostaje pitanje ko nasleđuje dugove prema Toplani.

Izveštaj o radu toplane Jug je dobar, ocenio je prvi čovek Niša uprkos velikoj havariji koja se desila tokom prethodne grejne sezone. Rađen je remont kotlova pa su zbog ozbiljnosti radova pušteni u rad sa malim zakašnjenjem i to neće uticati na cenu grejanja, čulo se prilikom obilaska toplne Krivi vir.

Bilo je nekoliko zahteva od strane toplane za povećanjem cene grejanja i to fiksni deo. Veće je odbilo i do daljeg se neće razmatrati, ali da bi varijabilni mogao da bude veći jer se korekcija vrši u skladu sa poveaćnjem cene gasa. Varijabilni deo je sada smanjen sa 5,20 dinara na 3,91 dinara, a koliki će računi stizati ispostaviće snabdevač“, potvrdio je on.

To što se neće menjati cena grejanja u Nišu odraziće se na mrežu daljinskog grejanja koja je stara i po nekolio decenija, tvrdi direktor JKP gradska toplana Zoran Stojanović.

Sa trenutnom cenom fiksnog dela, toplana neće uspeti da nešto investira ili rekonstrušie na toplovodnoj mreži. Mi smo dužni da radimo po nalogu našeg osnivača, a to je grad Niš. Mi smo već nešto planirali sopstvenim snagama preko KFE programa u sklopu nastavku KFE 4 programa da u 2017. izvršimo zamenu 17 do 20 toplovoda koji su bili najkritičniji na početku ove grejne sezone“, dodaje Stojanović.

Problema oko isporuke grejanja potrošačima koji grejanje dobijaju iz toplane Jug je saniran i korisnicima su topli stanovi, poručuje on.

“U toplani Jug zbog ozbiljne havarije nastale tokom prošle grejne sezone urađena je kompletna rekonstrukcija. Sistem radi bez problema, a posledice havarije padaju na teret osiguravajućeg društva. Radovi su završeni pre roka, pa su kotlovi u funkciji od 10. oktobra. Trenutno stanje je zadovoljavajuće posle intervencija na velikom broju toplovoda koji su stari skoro četiri decenije“, dodao je direktor niške toplane.

On je ponovio da su najviše problema zbog ovakvog starta grejne sezone pričinili zahtevi za privremenim isključenjem sa toplovodne mreže.

“1.799 korisnika isključeno sa daljinskog sistema grejanja. Rok je bio 31. avgust, a samo poslednjeg dana stiglo je preko 500 zahteva. Morali smo odjednom da praznimo više zgrada što je dovelo do toga da ceo sistem bude ispražnjen i to je završeno 19. septembra. Od tada se krenulo sa pripremama za grejnu sezonu što je već u startu pomerilo rok za početak toplih proba i grejanja“, naglasio je Stojanović.

Direktor je poručio korisnicima usluga JKP Gradska toplana da svi građani koji su se obratili sa zahtevom da nemaju grejanje kao i oni koji se nisu obratili, a toplana ima evidenciju da su zbog curenja na toplovodima bili privremeno isključeni, imaće umanjene račune u fiksnom delu prema broju dana i prema gradskoj odluci o proizvodnji, distribuciji i snabdevanju toplotnom energijom.

[foldergallery folder=”images/galleries/toplana-grejanje”]

Toplana prima i zahteve za nove priključke pa su prošle nedelje grejanje dobile dve zgrade u Naserovoj ulici, trenutno se povezuje zgrada nekadašnjeg Radio Niša, Simfonijskog orkestra, zgrada Narodnog muzeja i postoje još dve zgrade u ulici Todora Milovanovića 45 i Jugovićevoj 15a koje planiramo da priključimo na sistem do kraja nedelje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com