Društvo

Osam porodica pogođene klizištem u Mramoru sada vlasnici kuća u Pasi poljani

Osam porodica koje su svoju imovinu na klizištu u Mramoru razmenile za kuću u Pasi poljani i u kojima godinama žive, dobiće od Grada Niša, bez naknade, na trajno korišćenje, usvojeno je na sedenici Gradskog veća. Ostalih 16 porodica kojima stambeno pitanje nije trajno rešeno, a koje su takođe ostale bez krova nad glavom u Mramoru, preko Centra za socijalni rad dobiće po 13.000 dinara kako bi platili kiriju za septembar i oktobar.

Grad Niš i Vlada Srbije 2006. godine pokrenuli su projekat rešavanja problema građana iz Mramora kada je i određeno deset lokacija sa građevinskim parcelama, urbanističkim planovima za individualnu stambenu izgradnju sa potpuno opremljenom komunalnom infrastrukturom u Pasi poljani.

Država je obezbedila novac za izgradnju deset stambenih zgrada za građane pogođeni elementarnom nepogodom, a u ovaj projekat je uključena i Direkcija za izgradnju grada Niša.

„U međuvremenu stvorili su se uslovi, zbog izmena Zakona o javnoj svojini, da se građanima iz Mramora koji žive u stambenim zgradama u Pasi poljani, parcele prenesu u njihovu privatnu svojinu i dobiju ih na trajno korišćenje. Procedura je ispoštovana do kraja, prvo su urađena rešenja otuđenja tih prostora, zatim je pozitivno mišljenje dala komisija. Od 10 objekata, rešeno je osam. Za dva objekta je produžen rok, jer vlasnici parcela u Mramoru nemaju upisano pravo privatne svojine na tim parcelama“, kaže načelnik Uprave za imovinu i inspekcijske poslove, Ljubiša Janić.

Šesnaest porodica iz Marmora koje su pre osam ili jedanaest godina morale da napuste porodične kuće, jer ih je klizište oštetilo ili urušilo, još nema trajno rešeno stambeno pitanje. Oni i dalje zahtevaju da njima, poput deset poradica iz Mramora, i njima budu izgrađene nove kuće.

Gradsko veće donelo je odluku da te prodice preko Centra za socijalni rad, kao i do sada, dobiju mesečno po 13 hiljada dinara, kako bi platili kiriju za septmebar i oktobar.

Podsetimo, na klizištu u Mramoru, potpuno ili delimično je oštećeno oko 40 kuća.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com