Društvo

Prvi niški spasilac životinja

Nenad Stamenković iz Niša jedini je spasilac životinja u Nišu. On je besplatnu dvodnevnu obuku prošao u Beogradu u „Animal rescue Serbia“. Posao će raditi volonterski jer time pokazuje svoju ljubav prema životinjama, a ta ljubav mu je u više navrata do sada bila i uzvraćena.

Odanost, nesebečna ljubav i vernost njegovog psa iskazana na više načina, naterala je mladog Nišliju da učini nešto za svoje najbolje drugare- životinje. Razmišljao je kako da se oduži i došao na ideju da bude njihov spasilac.

Nenad Stamenković za svoj hobi na ličnom fejsbuk profilu svakodnevno dobija na stotine lajkova. Poruke podrške su vrlo česte, ali i znatiželja ljudi koji bi da krenu njegovim stopama.

Moj pas radi kao spasilac na različitim terenima. To je bio jedan od načina da stalno budem sa njim i budem od pomoći, takoreći da mu budem tata“, kaže Stamenković.

Obuka podrazumeva spašavanje životinja iz vode, sa visine i iz dubine i traje  dva dana. Organizacija „Animal rescue Serbia“ ne naplaćuje obuku, pa tako ni Nenad ne naplaćuju svoje usloge. Najvažnije je da se životinja spasi, a ne ko zove za pomoć, ističe Nenad.

Imam odličnu saradnju sa Udruženjem ZOO Planet, ali do sada nije bilo prilike da zajedno sarađujemo od kako sam dobio sertifikat. Još uvek me niko od građana nije zvao, ali me to ne sprečava da svakog vikenda vežbam u niškoj Tvrđavi“, naglašava on.

spasioc 01Sa svojim psom je do sada učestvovao u nekoliko zajedničkih potraga, a opremu zadužio je zadužio  u „Animal rescue Serbia“. Veoma je slična opremi koju koriste speleolozi za ulazak u jame i pećine. Nenad dodaje da sa ovom opremom nije moguće spašavanje većih životinja poput konja ili krave. Za to je potreban transporter, ali i još najmanje jedan spasilac.

Inače, ovaj hrabar Nišlija radi u trgovini, a hobi da spašava za njega predstavlja adrenalinski sport.

Organizacija „Anima rescue Serbia“ postoji u Beogradu već dve godine. Sa obukama za spasioce životinja krenuli su ovog proleća. Za sedam meseci imali su preko 100 izvučenih mačaka, pasa, slepih miševa iz nepristupačnih prostora .

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com