Društvo

Predsednik niškog Saveta za ljudska i manjinska prava neće više imati platu

Uskoro će biti raspisan javni poziv za novi saziv Saveta za ljudska manjina prava, koje je stalno radno telo Grada Niša. Brojaće 15 članova koji će se, između ostalog, baviti pitanjima ostvarivanja, zaštite i unapređivanja nacionalne ravnopravnosti u Nišu, a posebno u oblastima kulture, obrazovanja i informisanja. Novina je da predsednik novog Saveta neće imati prava na platu i na zasnivanje stalnog radnog odnosa.

Izbor novih članova Saveta za ljudska i manjinska prava biće uskoro raspisan i objavljen na sajtu Grada Niša i trajaće sedam dana, kaže većnica Tijana Đorđević Ilić.

Od 367 hiljada ljudi koji žive na području Nišavskog okruga, prema poslednjem popisu stanovništva, najviše je Srba – 351 hiljada, potom Roma – preko 15 hiljada, Bugara, Makedonaca i Crnogoraca.

„Mogu da se prijave svi zainteresovani predstavnici udruženja koja se bave ostvarivanjem ljudskih manjinskih prava i unapređivanjem nacionalne ravnopravnosti u našem gradu“, kaže gradska većnica resorno zadužena za socijalna pitanja.

Novina u novom sazivu Saveta je što predsednik ovog stalnog radnog tela neće imati prava na zasnivanje stalnog radnog odnosa i na platu koja je na mesečnom nivou iznosila 32.000 dinara.

“Zbog ukidanja nepotrebnih radnih mesta i štednje, a na osnovu izmene Pravilnika o platama lica koje postavlja, imenuje i bira Gradsko veće, predsednik Saveta za ljudska i manjinska prava neće više imati stalno zaposlenje u tom gradskom telu. Umesto dosadašnje plate od 32. 000 dobijaće simboličnu naknadu od 6.250 dinara koliko je i mesečni odbornički paušal”, kaže sekretar Gradskog veća, Marina Janković.

Na osnovu Poslovnika o radu Gradskog veća i racionalizacije poslovanja, briše se radno telo Savet za građanske inicijative, jer gradonačelnik Niša sa saradnicama organizuje lični prijem građana, dodaje Jankovićeva.  

“S obzirom na to da svakodnevno razgovaramo sa građanima i da svake nedelje organizujemo prijem za njih i da smo preuzeli obavezu da rešavamo njihove probleme iz domena Saveta za građanske inicijative, ovo radno telo u cilju racionalizacije poslovanja Gradskog veća neće više da postoji”, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.  

Novi saziv Saveta za ljudska i manjinska prava brojaće 15 članova srpskog naroda i nacionalnih manjina.

Baviće se ostvarivanjem zaštite i unapređenja nacionalne ravnopravnosti u Nišu, posebno u oblastima kulture, obrazovanja i informisanja.

Savet će utvrđivati gradske planove i programe koji su od značaja za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti i predlagaće mere za postizanje nacionalne ravnopravnosti.

U Srbiji su priznate 22 nacionalne manjine, a na području Nišavskog okruga najviše žive pripadnici romske, bugarske i makedonske nacionalne manjine, zatim slede pripadnici crnogorske, hrvatske, slovenačke, albanske i mađarske nacionalne manjine.

Takođe, nadležnost Saveta je i da predlaže izvore, obim i namenu budžetskih sredstava za ostvarivanje nacionalne ravnopravnosti, kao i da promoviše međusobno razumevanje i dobre odnose među svim zajednicama koje žive u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com