Društvo

Druženje, učenje i po neko dobro delo – izviđačke igre “Voždovi dani”

Preko 300 izviđača iz čitave Srbije prethodnog vikenda učestvovalo je na 28. igrama pod nazivom “Voždovi dani”. Mladi od 11 do 19 godina takmičili su se u disciplinama vezivanje čvorova, kretanje sa busolom i signalizacija semafor, a kroz igre su ih vodili stariji izviđači-volonteri koji kažu da izviđaštvo deci pruža mnogo više od druženja, jer u njihovom programu stoji da su jedna vrsta škole za život.

NAJBOLJA ALTERNATIVNA ŠKOLA

“Voždovi dani” tradicionalno okupljaju veliki broj izviđača širom zemlje. I ovog vikenda većina gradskih parkova u centru Niša bili su glavna sastajališta izviđača iz 20-ak odreda iz različitih krajeva Srbije. Nadvlačenje konopca, pikado, štafetno trčanje, sportovi u vodi neke su od disciplina u kojima se nadmetalo 35 ekipa. Da je izviđaštvo i korisno a ne samo zabavno svedoči Pavle Jovičić, mladi izviđač iz Beograda.
“Sa izviđačima sam naučio mnogo zanimljivih stvari. Ako se npr. izgubim negde a kod sebe imam kompas, uvek mogu da nađem put nazad. Znam i da vezujem ambulantni čvor i da sprečim krvarenje kada se posečem”, kaže Pavle iz odreda izviđača Ratko Vujović Čoče.pavle
Zanimljivo je da u inostranstvu osoba ne može postati astronaut ukoliko nije prošla kroz pokret izviđača, koji broji preko 28 milona članova u svetu. Prvenstveno ima vaspitno-obrazovnu misiju i kao takav mora da počiva na odraslim ljudima. Jedan od starijih volontera Eleonora Vein kaže da je rad u odredu prvenstveno plemenita misija.

To je program koji je mudro zapakovan da kroz igru, zabavu i druženje vaspitamo i obrazujemo decu. Oni stiču korisne osobine i veštine, izgrađuju karakter pa su sutra spremni za bilo koju iznenađujuću situaciju koja ih snađe u životu. Ukoliko dete zna da barata kanapom ono razvija taktilne sposobnosti, a kroz semafor Morze dete razvija koncentraciju, što je dokazala i nauka” ističe Eleonora Vein, član štaba “Voždovih dana”.Eleonora Vein

Na proglašenju pobednika dodeljivani su pehari i plakete, ali i stimulišuće nagrade poput trofeja prijateljstva, humanosti, za fer plej i mnogih drugih.

KAKO IZVIĐAČI STVARAJU BOLJI SVET

Trodnevno druženje izviđača završeno je u nedelju kada je niški odred „Vožd Karađorđe“ organizovao tradicionalnu akciju dobrovoljnog davanja krvi u istoimenoj školi. Krv su davali punoletni izviđači do 65 godina starosti, ali i njihovi prijatelji. Ponosni su jer su izračunali da se za 22. godine u porodicu dobrovoljnih davalaca krvi preko njihovih akcija upisalo oko 400 mladih ljudi, kaže Eleonora Vein, dugogodišnji član odreda.krv

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com