Društvo

Zimske gume obavezne od 1

Od 1. novembra svi vozači su u obavezi da na svojim vozilima imaju zimske gume. Kazne za nepoštovanje ovog zakona je od 20.000 dinara do 800.000 za pravna lica. U MUP-u kažu da, ako vozač učestvuje u udesu, a nema zimsku opremu, može biti okrivljen za štetu iako nije kriv, jer se vozilo tretira kao tehnički nesipravno.

 

Od prvog novembra, po Zakonu o saobraćaju, obavezna je upotreba zimske auto-opreme. Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima, podrazumeva da vozila moraju biti opremljena zimskom opremom ako se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica.

Iako zimske gume nisu obavezne od 1. novembra do 1. aprila ako nema snega, leda ili poledice, stručnjaci upozoravaju da su performanse letnjih guma neogovarajuće po hladnom i vlažnom vremenu i da ih svakako treba zameniti.

Šta sve podrazumeva zimska oprema vozila?

U zimsku opremu spadaju četiri zimska pneumatika, odnosno zimske gume kod kojih dubina gazećeg sloja ne sme biti manja od četiri milimetra.

Cena zamene zimskih guma, po jednom točku, iznosi od 400 do 600 dinara, zavisno od toga da li je u pitanju čelična ili aluminijumska felna i guma prosečnih dimenzija (15”). U ovu cenu uračunata je usluga balansiranja i montaža/demontaža.

Pored zimskih pneumatika vozači su obavezni da u prtljažniku obavezno imaju i odgovarajuće lance za sneg, odnosno druge uređaje za povećanje prijanjanja, koje u slučaju potrebe postavljaju na najmanje dva pogonska točka, ukoliko naiđu na deo puta gde je saobraćajnim znakom predviđena obavezna zimska oprema.

U naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje prijanjanja.

Oprema za povećanje prijanjanja (lanci i slično) može se postaviti na točkove i na delu puta koji nije označen znakom “lanci zasneg” ali samo u slučaju kada je kolovoz prekriven snegom.

guma

Kazne za vozače koji na svojim vozilima nemaju zimske gume

Neposedovanje propisanih pneumatika tretira se kao teža tehnička neispravnost i kazna koju saobraćajna policija može naplatiti iznosi od šest do 20 hiljada dinara za fizičko lice i 100 do 800 hiljada za pravno lice.

Policajac ima pravo i da isključi iz saobraćaja vozilo koje nema zimske pneumatike i ostalu opremu, ako se ne koriste po propisu.

Veoma važno je znati da u slučaju saobraćajne nezgode uzrokovane nedostatkom zimskih pneumatika, vozač i vlasnik takvog vozila imaju obavezu da sami plate svu materijalnu i nematerijalnu štetu koja može da iznosi i više miliona dinara.

Kazne za korišćenje letnjih umesto zimskih guma se kreću od 6.000 do 20.000 dinara, dok su za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara.

Nove zimske gume se mogu kupiti već po ceni od oko 4.000 dinara pa naviše.

Zimski pneumatici načinjeni su od specijalne smese koja se bolje ponaša na niskim temperaturama i tako pruža bezbednu i udobniju vožnju.

Za razliku od letnjih, zimski pneumatici se ne stvrdnjavaju na niskim temperaturama, zato ih je bitno koristiti ne samo na snegu i ledu već i na suvoj podlozi kada temperatura padne ispod +7°C, jer ispod 7 stepeni letnje gume počinju da gube svoje prvobitne performanse.

lanci

Saveti za vozače

Niški vulkanizeri kažu da većina vozača bira univerzalne pneumatike.

Zimi se verovatnoća da vozač doživi udes povećava i do šest puta, a i više, ako se na putu nalaze sneg i led. Upravo je bezbednost glavni razlog zašto vozači treba da koriste odgovarajuće gume zimi.

Letnje pneumatike treba koristiti leti, a zimske zimi. Ne preporučuje se voziti sa zimskim pneumaticima preko cele godine, jer se oni leti mnogo brže troše, upravo zbog mekše smese, a i lošije koče. Konkretno, funkcija dubljih lamelica (šara) je da na pneumatik nakupi što više snega. Sneg najbolje prijanja uz sneg. Dakle, što se više snega zadrži na gazećem sloju, to je pneumatik kvalitetniji.

Upravo zbog toga efikasnost pneumatika sa manje od četiri milimetra šare je drastično smanjena. Potrebno je staviti zimske pneumatike na sva četiri točka. U suprotnom može doći do zanošenja, proklizavanja pa čak i zaokretanja vozila u krivinama ili prilikom kočenja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com