Društvo

Od sledeće godine osnovci u školskim uniformama?

Ministarstvo prosvete Srbije poslalo je instrukcije osnovnim školama da sprovedu anketu da li su za uvođenje školskih uniformi. Da li će ova ideja zaživeti, zavisiće od izmena Zakona o osnovama sistema obrazovanja i Zakona o osnovnoj školi.

Savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović najavila je da bi već od sledeće godine nošenje školske uniforme moglo da postane obaveza učenika osnovnih škola u Srbiji.

U tom slučaju bi svako dete imalo po dve zimske i po dve letnje uniforme, a moguća su dva modela: da škole budu vlasnici uniformi koje bi se zaduživale na početku, odnosno razduživale na kraju školske godine, ili da ih roditelji sami kupe.

Uvođenje školskih uniformi ima za cilj ublažavanje socijalnih razlika i smanjenje vršnjačkog nasilja koje je u porastu, jer su društvena istraživanja pokazala da se nošenjem uniformi povećava privrženost kolektivu.NANA MICKA

Đačke uniforme u Srbiji prvi put su obukli učenici liceja početkom 19. veka. Učenice su nosile crne satenske kecelje sa belim kragnama i teget beretke, a učenici teget kačket sa brojem razreda koji pohađaju. Ova praksa napuštena je u drugoj polovini 20. veka, mada se generacije koje danas imaju pedeset i šezdeset godina, sećaju da su uniforme bile obavezne u vreme kada su bili osnovci.BANE KECELJE

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com