Kultura

Moje pesme su deo opšte kulture (VIDEO)

Koncert legendarnog rok sastava “Divlje jagode” biće održan u dvorištu Banovine 29. juna, a karte će se naći u prodaji od 5. juna po ceni od 800 dinara.

” Divlje jagode” su poslednji put nastupile u Nišu pre 28 godina, ali je njihov frontmen, gitarista Sead Zele Lipovača, u oktobru prošle godine nekoliko dana boravio u Nišu. Pročitajte šta je tom prilikom rekao za Niške Vesti.

Gotovo da nema onih koji žive na Balkanu, a da nisu čuli za pesmu “Motori”. Rok grupa “Divlje jagode”, osnovana je pre skoro 40 godina, a aktivna je i danas. Frontmen grupe, Sead Zele Lipovača, za Niške Vesti kaže da je smisao njegovog bavljenja muzikom u tome da se pesme pamte i usrećuju ljude.

Sead Zele Lipovača rođen u Bihaću 31. augusta 1955. godine, frontmen je hevi rok grupe “Divlje jagode” i jedan je od najboljih solo gitarista na području bivše Jugoslavije.

U Zagrebu je studirao spoljnu trgovinu, a svirao je u grupama “Biseri”, “Selekcija” i “Zenit.” U aprilu 1977. godine godine sa pevačem Antom Jankovićem i basistom Nihadom Jusufhodžićem, osnovao je grupu “Divlje jagode”, koja je aktivna i danas.

Lipovača je do sada prodao više od četiri miliona nosača zvuka, a iza sebe ima deset albuma sa “Divljim jagodama” i jedan samostalni album. U Zagreb se vratio 2000. godine, a pre toga je živeo u Londonu.

Hitovi ove grupe su “Motori,” “Kap po kap”, a poznate su i balade “Krivo je more”i “Marija”. Pesmu “Jedina moja”, Lipovača je napisao kada mu je bilo 15 godina.Divlje Jagode promo

Četrdeset  godina muzičke karijere je već proslavio, kaže da puno putuje, a njegova relacija je Zagreb- Sarajevo- London. Ne seća se kada je poslednji put bio u Nišu, ali dodaje da to i nije tako važno.

“Važno je da me ljudi vole i da ono što radim ima smisla. Da li sam sa tim što radim ostavio neki trag i ljude bar malo učinio sretnim. To je najvažnije. Da li je to Niš, ili neki drugi grad, manje je važno. U Nišu imam priličan broj poznanika, prijatelja i fanova i to mene čini sretnim“, kazao je Lipovača.

Na pitanje Niških Vesti da li „Divlje jagode“ pripremaju nešto novo, odgovorio je:

„Ništa poslebno, moje je da sviram, da pravim pesme, putujem i zabavljam ljude.Tako je ovih prvih 40 godina, pa neka se tako nastavi.“LIPOVACA NASLOVNA

Kaže da nema osećaj o protoku vremena i da ima puno ostvarenih i neostvarenih želja. U Londonu je boravio dugi niz godina i nije mu bio plan da se vrati na Balkan.

„Razlog mog vraćanja je bio jednostavan. Bio sam u dugoj vezi u Londonu, i te 2000. godine je ta veza došla do kraja. Moje je bilo da odlučim gde ću dalje, nisam hteo da ostanem tamo. Bilo je ponuda za Ameriku, a imao sam i kontakte sa nekim balkanskim kvazi menadžerima. Ovde nema pravih menadžera, ovde se stvari dešavaju „ad hock“. Nisam odlučio da se definitivno vratim, već da dođem na jedan period i vidim kakva je situacija. Eto, to je bilo pre 16 godina i još sam ovde. Možda ću za neku godinu i da se nastanim u Sarajevu, još uvek ne znam, ali moguća je i ta opcija,“ objasnio je Lipovača.

Niškim Vestima je rekao da na putovanjima sreće puno nezadovoljnih ljudi, ali on ne može da se požali.

„Iskreno, pet puta mi je bolje sada, nego u vreme najveće slave pre 20 godina,“

Autor je pesme „Motori“ koja je postala vanvremenski hit.

„To je pesma koju pamte sve generacije. Da li će mene neko povezati sa gitarom, pesmama ili što sam ružan, to je nebitno. Autor sam pesama koje su postale deo opšte kulture, da li će to neko priznati ili ne, svejedno je. Samo stvarati pesme koje niko ne pamti i ljude ne usrećuju, ja u tome ne vidim svrhu. Naravno, sviram i radi samog sebe. Bog me nagradio da sam ceo život na odmoru, jer to što radim, zaista i volim i ne osećam kao rad i obavezu, ne osećam umor“, zaključio je Sead Zele Lipovača.

http://www.youtube.com/watch?v=AavsNlmSa9Y

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com