Kultura

ta se krije u privatnim bibliotekama profesora?

U osnovnoj školi Car Konstantin samo na jedan dan održana je izložba starih knjiga i udžebenika. Literatura je iz školske biblioteke koja postoji već pola veka, a ima i ličnih primeraka profesora.

 

16. 10. 1965. godine škola je dobila Vukovu nagradu za uspehe na takmičenjima, a Ivo Andrić je posetio školu. Izložena je i knjiga sa posvetom Desanke Maksimović, a da slučajnost bude veća među eksponatima nalazi se ona koja se dodeljuje najboljim učenicima škole. Dobitnik te knjige je Nikola Korunović koji kasnije postao najbolji učitelj Kraljevine Jugoslavije. Ona datira iz 12927. godine.

Radosnica škole, letopis kojim su obeleženi važni događaji od njenog osnivanja, zbirke albuma događaja iz ranijih perioda, albumi sa fotografijama jedne generacije (godišnjak), zbirke časopisa koje je škola izdavala čine deo postavke.

„Najstariji udžbenik na izložbi datira iz 1893. godine -„Kameno doba“ Milorada Stevanovića. On je deda naše profesorke biologije, a ima i onih koji su s početka 20 veka“, akž jedna od autorki izložbe Sonja Mitrović.

Izloženo je 30-tak primeraka knjiga i 10 časopisa tvrdog poveza podeljenih u dve vrste- porodični i Reč mladih.

U godišnjaku i kalendaru srpske pravoslavne patrijaršije za prostu 1933. godine objavljen je konkurs iz 1906. godine za izgradnju hrama Svetog Save. U oglasu stoji podatak da je izrađeni plan poslat Petrogradskoj akademiji umetnosti na razmatranje. Poslata su dva crteža koja su slična, a po jednom je osamdesetih godina prošlog veka i počela izgradnja hrama na Vračaru.

„Ideja je potekla od mene kada mi je sestra donela knjigu sa ulične prodaje koja datira iz 1913. godine i košta 100 dinara. Htela sam deci da miris starih knjiga približim“, dodala je ona.

Izložbu je uradilo šest profesorki, a interesovanje dece i kolega je vrlo dobro.

[foldergallery folder=”images/galleries/biblioteka-profesori”]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com