Kultura

Maja Odžaklijevska: Nedostaju mi festivali (VIDEO)

Poznata pevačica kaže da je došlo “pet minuta koje posvećuje isključivo sebi”, uživa u penziji i brine o svom psu Dobrici. Poslednjih godina peva samo u svojoj kući, na relaciji kuhinja – kupatilo, ali priznaje da joj nedostaju muzički festivali koji su joj u bivšoj Jugi doneli ogromnu slavu.

Maja Odžaklijevska, pevačica raskošnog glasa bila je i ostala zaštitno lice glamuroznih muzičkih festivala koji su se održavali u nekadašnjoj Jugoslaviji. Rođena je u Skoplju 21. aprila 1954. godine, a muzičku karijeru počela je još kao tinejdžerka. Izdala je dva albuma sa tridesetak kompozicija, oba za PGP RTS. Na albumima “Biće sve u redu” 1982. i “Bele njive” 1995. godine, nalaze se nagrađene kompozicije koje su “esencija njene muzičke karijere”. Ima dve odrasle ćerke Teu i Andreu, a pre šest i po godina postala je i baka jednom Luki. Crvenu dugu kosu, koja je 30 godina bila njen imidž, zamenila je plavom.

U Nišu je dugo nije bilo i njen nastup na manifestaciji “Uklonimo barijere” u holu niškog Univeziteta koje je organizovalo Udruženje osoba sa invaliditetom Dragana Rodić, izazvao je veliku pažnju medija.

“Nije me dugo bilo, ali priznaćete, nisam vam mnogo ni nedostajala”, odgovorila je uz osmeh na pitanje Niških Vesti zašto češće nemamo priliku da je sretnemo.maja u nisu 2
O festivalima

Maja Odžaklijevska bila je rado viđen gost na svim muzičkim festivalima širom Jugoslavije. Oni nisu samo davali mogućnost za snimanje novih pesama, bili su mesto susretanja sa novinarima i sa kolegama iz drugih jugoslovenskih republika.

“Festivali su imali tu, veću dimenziju i u mnogome mi fale. Mlađi se ne sećaju tog vremena niti ih je briga što festivala više nema. Postoje generacije koje su zakačile poslednje “Mesame” i dotakle tu čar, možda njima malo nedostaju. Prošle su godine i stiče se utisak da onima koji su bili dužni da pomognu te manifestacije jer su jako skupe, nije uopšte stalo. Čim nema finansijske podrške, ništa ne može da se uradi. Dok je bio direktor našeg Udruženja muzičara džeza u Beogradu, Miki Jevremović je pokušavao da održi Beogradsko proleće. Kada je to postalo pravo mučenje, konstatovao je da više ne može sam i odustao je”, kazala je za Niške Vesti.

„Daljine“

Kompozicija “Daljine”, za koju je dobila nagradu za interpretaciju na “Beogradskom proleću 1979. godine,  svakako je jedna od Majinih najvećih hitova. Napisao je Sanja Ilić, a tekst je uradila Marina Tucaković.

“Većina onih koji danas znaju za mene, te godine nisu ni bili rođeni (smeh). Kad se setim te pesme, sećam se da sam bila uporna, dvadeset dana sam radila na kompoziciji i rekla sebi “ako ne dobiješ nagradu za interperaticiju, prestani da pevaš”. “Daljine” sam dovela do savršenstva. Radila sam na njoj, otklonila joj sve mane, dala sam joj svetlo, umerenu, a razvijenu interpretaciju. Kad ste tako samouvereni i kada pevate svom svojom ljubavlju, onda ne izostane ni nagrada,” prisetila se poznata pevačica.maja 1

Dodaje da joj znači svaka pesma na kojoj je radila.

“Malo je pesama u mojoj karijeri, birala sam šta ću pevati. Dobijala sam razne ponude i odbijala ih, jer nisu bile izazov za mene. Kad se nakupi 30 dobrih pesama, shvatite da ste napravili dobar izbor, da imate esenciju. Svakoj pesmi prvo prilazim kao slušalac. Neću da pevam ono što se meni ne dopada. Ako se meni dopadne, dopašće se i ljudima,” objasnila je.

O kolegama

Ima dosta pevača pop muzike čiji rad poštuje. Kaže da i dalje živi u Jugoslaviji, pa je prvi pevač koga je izdvojila Oliver Dragojević.

“Izuzetno poštujem Olivera Dragojevića, a volim i našeg Olivera Mandića. Željka Joksimovića, bez obzira šta ko rekao, on je za mene izuzetno muzikalan i vrlo se lepo snalazi u onome što radi. Sašu Vasića, Gocu Tržan, Aleksandru Radović, Mariju Šerifović… jednostavno volim da slušam one koji znaju da pevaju, to je poenta.”

Pet minuta

Maja Odžaklijevska je penzionerka i to joj jako prija. Brine o svom psu Dobrici, za koga kaže da je razmažen kao da je dete, a ne ker. Udala se i razvela dva puta, a iz tih brakova ima dve odrasle ćerke, Teu i Andreu. Ponosna je što je pre šest i po godina postala Lukina baka.

“Poslednjih godina posvećujem se isključivo sebi, jer je došlo onih pet minuta kada mi je to neophodno,” rekla je.maja odzaklijevska 1474214722 97052Kad je neko pita gde peva ovih dana, njen odgovor je “na jednom, jedinom mestu”, u svojoj kući na relaciji kuhinja – kupatilo.

“Volim da pevam, a uz YouTube pevam ono što se meni najviše sviđa. Naviše slušam smooth jazz, Dajanu Krol, Elu Fidžerald, ono što me ne opterećuje. Muziku koju sam volela kao dete, volim i danas.”

Poruka mladim kolegama

“Razvijte svoj pečat. Onog trenutka kada budete prepoznatljvi, znaćete sa sigurnošću da ste uspeli,”poručila je Odžaklijevska nakon nastupa na manifestaciji „Uklonimo barijere“.

http://www.youtube.com/watch?v=yhuE0I0jkto

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pročitaj i :
Close
Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com