Ekonomija

Zacrtan cilj: niški aerodrom za pola miliona putnika godišnje

Do kraja godine JP Aerodrom Niš dostaviće Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture projekat za rekonstrukciju aerodromske zgrade, kako bi vazdušna luka mogla da opslužuje pola miliona putnika godišnje. Nakon rekonstrukcije terminala niški aerodrom će moći da prihvati i najmanje 5.000 tona robe, rekao je direktor ovog preduzeća, Vladica Đurđanović.

Đurđanović je rekao da planirana ulaganja Srbije u opremu i proširenje kapaciteta aerodroma Konstantin Veliki iznose 6,5 miliona evra, s tim što će u narednoj godini izdvajanja iznositi 2,5 miliona.

„U narednih šest meseci nabavićemo novu opremu za opsluživanje putnika i povećanje bezbednosti na aerodromu, a do kraja 2017. godine biće nabavljen sistem ALS koji omogućava sletanje i poletanje aviona i pri smanjenoj vidljivosti“, rekao je Đurđanović na konferenciji za medije avio kompanije Ryanair.

Menadžerka irske kompanije Ryanair Kjara Ravara najavila je da će avioni te kompanije 30. oktobra početi da lete na relaciji Niš-Dizeldorf, a potom i do Bratislave i Milana (Bergama). Ona je podsetila da od nedavno Ryanair leti iz Niša do Berlina.

“Ove nove linije na kojima ćemo leteti u predstojećem zimskom periodu biće nastavljene i tokom letnjeg reda letnja. Na svim relacijama naši avioni leteće dva puta nedeljno, kojima će se prevesti još 120.000 putnika i podržati 90 radnih mesta. Da bismo proslavili objavu letnjeg rasporeda letenja za 2017.godinu , obezbedili smo mogućnost kupovine sedišta iz Niša po ceni od samo 4.99 evra, za kupovinu do 31.oktobr , a za period putovanja u novembru”, istakla je Ravara.

Nedavno je sa niškog aerodroma uspostavljena i redovna kargo linija Niš-Istanbul.

„Saradnja sa ovom kompanijom od izuzetnog značaja za grad i uopšte za razvoj niškog aerodroma, koji kreće ka putu samoodrživosti. Aerodrom može i želi da funkcioniše još bolje i Grad će, zajedno sa Republikom, učiniti sve da poboljša uslove rada novim ulaganjima, poput ulaganja u rekonstrukciju terminalne zgrade. Niš je destinacija sa velikim potencijalom i siguran sam da će u godini pred nama saradnja sa kompanjom „Rayanair” biti još bolja“, poručio je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Podsetimo sa niškog aerodroma „Konstantin Veliki“ saobraćaju i avioni “WizzAir”-a ka Bazelu, Malmeu, Memingenu, Ajndhovenu i Dortmundu.

Od ukupnog broja putnika koji su do sada leteli sa aerodroma 80% čine putnici iz Srbije, oko 7% putnika dolazi iz Makedonije i Bugarske, dok 15% čine inostrani turisti.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com