Društvo

Rekonstrukcija ne samo toaleta već celog Doma zdravlja od novembra

Posle kritike ministra zdravlja, Zlatibora Lončara upućene rukovodstvu niškog Doma zdravlja, u roku od četiri dana rekosntruisana su 22 toaleta u prizemlju ove zdravstvene ustanove, zahvaljujući donacijama sponzora od 5 miliona dinara. Svi ostali, ali i kompletna rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreža u objektu od 16.000 m2 biće završeni do maja sledeće godine, jer je Vlada Srbije preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima odobrila projekat adaptacije Doma zdravlja, vredan 93,69 miliona dinara, potvrdio je za Niške Vesti, pomoćnik direktora ove zdravstvene ustanove u Nišu, dr Radovan Mihajlović.

Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije ove nedelje je zvanično saopštila da je Gradu Nišu, tačnije Domu zdravlja odobreno 93, 69 miliona dinara za projekat adaptacije, a gradska Uprava za finansije bi trebalo početkom novembra da raspiše tender za izbor izvođača radova, kaže za Niške Vesti, pomoćnik direktora Doma zdravlja, dr Radovan Mihajlović.

Kako je istakao, radovi će se odvijati u etapama i za prvi deo rekonstrukcije niškog Doma zdravlja preko resorne Kancelarije utrošiće se 112 miliona dinara sa PDV-om.

„Najvažnije je da temeljno rekonstruišemo vodovodnu i kanaliazcionu mreže objekta koji ima 16.000 m2 korisne površine. Za te radove namenjeno je 11 miliona dinara, a u okviru tih radova biće obavljena i rekonstrukcija svih toaleta u objektu, osim 22 koja su nedavno renovirana za samo četiri dana uz pomoć donacija“, kaže dr Mihajlović.

Uređeni toaletiUređen toalet u Domu zdravlja Niš

Sredstva će biti iskorišćena i za zamenu stolarije, odnosno za energetsko-efikasnih 576 prozora. U planu je i uređenje fasade, rekonstrukcija trotoara uz objekat, kao i servis svih spoljnih jedinica klima uređaja, objašnjava zamenik direktora Doma zdravlja u Nišu.

Radovan Mihajlović„Saniraćemo i krov, uraditi hidroizolaciju i izgraditi termo-solarno postrojenje za pripremu sanitarne tople vode i hlađenje drugog sprata na kome je blok fizikalne medicine i rehabilitacije. Postavićemo termoizolaciju završne ploče celog objekta i urediti zidove, garažu i vrata tog dela objekta. Na ovaj način Dom zdravlja će umesto oznake energetske klase C dobiti veću i bolju, klasu B“, kaže dr Mihajlović.

Radovi bi trebalo da krenu do kraja ove godine, stim da one intervencije koje ne zavise od vremenskih uslova biće završeni do kraja februara, naglašava naš sagovornik.

„Sve što će se raditi na otvorenom trebalo bi da bude završeno do maja 2017. godine. S obzirom na to da će se raditi u fazama, funkcionisanje Doma zdravlja ni na koji način neće uticati na lečenje pacijenata. Možda će zbog radova pacijenti imati manje komfora, ali u svakom trenutku će za njih biti dovoljan broj dostupnih ordinacija, čistih i urednih hodnika i toaleta“

Mihajlović ističe da je u pitanju prvo ozbiljnije ulaganje u Dom zdravlja, još od 1984. godine kada je ova zdravstvena ustanova počela sa radom. Do sada je saniran krov Doma zdravlja, ali još pre 20 godina, kada je propala izolacija i pretila da, usled padavina, ugrozi poslednji spart.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com