Društvo

Zapošljavanje OSI i dalje problem

Osobe sa invaliditetom u Srbiji su svakodnevno diskriminisane i nemaju mogućnost da ostvare sva svoja prava koja im po zakonu pripadaju. Državne i obrazovne institucije, gradski prevoz, ustanove kulture, kao i najveći deo ostalih objekata su u velikoj meri nepristupačni osobama sa fizičkim invalditetom, što bitno smanjuje proces inkluzije osoba sa invaliditetom u društvo. Ovi problemi biće bolje sagledani Strategijom unapređenja položaja osoba sa invaliditetom do 2020. godine, a o kojoj je javno raspravljano u Gradskoj kući u Nišu.

U Nišu je posle Beograda, Novog Sada i Kragujevca održana javna rasprava o Predlogu Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom. Reč je strateškom dokumenetu koji bi trebalo u naredne četiri godine da unapredi položaj 800.000 osoba sa invaliditetom, koliko u Srbiji trenutno živi.

Cilj strategije, koja će ući u skupštinsku porceduru Vlade Srbije posle 31. oktobra, je da se srpsko zakonodavstvo u ovoj oblasti uskladi sa evropskim propisima.

Učesnici u javnoj raspravi su predstavnici organa državne uprave i jedinica lokalne samouprave, nezavisnih tela, organizacija civilnog društva i stručne javnosti.

osi

„Na ovim javnim raspravama smo najviše predloga čuli o obrazovanju i zapošljavanju, jer je to najveći problem i preduslov za ekonomsku nezavisnost i samostalni život osoba sa invaliditetom“, rekla je Ivanka Jovanović, izvršni direktor Nacionalne organizacije OSI.

Iz udruženja OSI kažu da je previše prepreka uživotima osoba sa invaliditetom i da će Strategijom njihovi problemi biti vidljiviji i da bi trebalo uvesti bolje sankcionisanje prekršioca raznih propisa kako se ne bi više suočavali sa arhitektonskim preprekama.

„Svaki novi javni objekat mora da bude pristupačan osobama sa invaliditetom, a radimo na tome da obezbedimo sredstva da ovi građani imaju pristup i starim objektima. Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom podstičemo poslodavce da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, ali treba još mnogo da radimo da smanjimo procenat nezposlenosti kod ove populacije“, rekao je pomoćnik ministra rada i zapošljavanja, Vladimir Pešić.

Usvajanje nove Stratgije od velikog je značaja i za grad, koji je i do sada ulagala velike napore za bolji život osoba sa invaliditetom.

„Grad Niš će učiniti sve kako bi došlo do implementacije Strategije, a međusektorskim delovanjem i projektima obezbeđivaćemo bolje uslove života sugrađana sa invaliditetom, što i zaslužuju“, istakla je resorna većnica Tijana Đorđević Ilić.

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović pozdravio je rekao da Grad Niš ima i da će tek imati značajnu ulogu u borbi za ravnopravno učešće OSI u svim aspektima društvenog života.

„Mi iz lokalne samouprave imamo obavezu da utičemo na implementiranje strateških dokumenata, kroz odluke koje ćemo donositi. Lokalna samouprava, u okviru svojih mogućnosti, truditi da budžetska sredstva rasporedi na najbolji mogući način. Poštovanje ljudskih prava naš je prioritet i nastojaćemo da i kroz projektne aktivnosti razvijemo različite vrste usluga koje će biti stavljene u funkciju OSI“, poručio je Bulatović.

Po programu javne rasprave, završna javna rasprava biće održana u Beogradu, a sve sugestije, predlozi i primedbe biće razmotreni i dodati u konačni Predlog Strategije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com