Društvo

Korupcija i dalje teško dokaziva i kažnjiva pojava u Srbiji

Niški Antikorupcijski savet ALAC je za prethodne dve godine podneo oko 80 prijava. Najviše ih je u oblasti pravosuđa, kaže Rade Đurić iz Transparentnosti Srbija. U proseku je po 20 odsto iz svake oblasti.

ALAC je treće savetovalište u Srbiji i otvorila ga je organizacija Transparentnost Srbija u saradnji sa Centrom za društvene inovacije.

“Ljudi bi trebalo da znaju koja su njihova prava , kome da se obrate i kako da postupaju u slučaju korupcije. Nažalost, nemamo tu mogućnost da vodimo proces umesto građana koji nam se javljaju, ali možemo da sakupimo informacije za njih i usmerimo ih na prave adrese. Time se stvara pritisak na one koji svoj posao ne rade valjano”, istakao je Rade Đurić iz Transparentnosti Srbije.

U Nišu je do sada bio zavidan broj slučajeva prijavljivanja korupcije, tvrdi pravni savetnik Marko Krstić. Nažalost, uočeno je ponavaljanje problema.

Capture“Svi slučajevi se svode na prekršaj. Oko 30 do 40 odsto njih se svodi samo na prikupljanje informacija koje se dalje prenose nadležnim organima. Bitno je da građani znaju da mi nemamo nikakav rok pa se dešava da se stranke bune zbog toga”, dodaje on.

Najveći problem korupcije u Srbiji je njeno dokazivanje, kada je reč o zdravstvu, a tamo gde postoje sudske presude, nadležni organi ne postupaju u skladu sa njom. To je na svom primeru osetio u više navrata glavni i odgovorni urednik portal “Južne vesti” iz Niša Predrag Blagojević.

“Dokazao sam tri slučaja nepotizma i korupcije, ali do sada niti je ko smenjen, disciplinski gonjen ili kažnjen. To je dokaz da sistem ne funkcioniše, tvrdi on i dodaje da u većini slučajeva građani smatraju da mi novinari treba u njihovo ime da prijavljuju krivično delo”, kaže Blagojević.

Za dve godine rada Antikorupcijskog savetovališta u Nišu od 80-tak prijava od strane građana, neke se analiziraju, za neke je postupak pokrenut dok su neke odbačene. U oko 20 će biti pokrenut postupak.

Najviše pritužbi je bilo na rad pravosuđa, mada je neki prosek oko 20% za svaku branšu, istakli su sagovornici.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com