Društvo

Pomerite kazaljke noćas – od sutra zimsko računanje vremena

Zimsko računanje vremena počinje u nedelju 29. oktobra, pomeranjem kazaljki na časovnicima za jedan čas unazad.

To znači da će Srbi, kao i žitelji još 109 država, u noći između subote i nedelje u tri sata kazaljku treba vratiti na dva časa.

Zimsko računanje vremena traje do poslednjeg vikenda u martu, kada počinje letnje računanje vremena.

Pomeranje vremena se uglavnom obavlja u noći između subote i nedelje, da ne bi izazvalo veće probleme onima koji rade.

Prelazak sa letnjeg na zimsko računanje vremena je počelo 1916. godine u zemljama na severu Evrope radi uštede energije. Letnje računanje vremena u bivšoj Jugoslaviji uvedeno je 27. marta 1983. godine.

Od 2002. godine Evropska unija, kao i ostale zemlje u Evropi odredile su da početak letnjeg računanja vremena počinje poslednje nedelje u martu i završava poslednje nedelje u oktobru. Pomeranje kazaljki uvedeno je uz obrazloženje da se time “produžava” dan, omogućava ušteda u potrošnji električne energije, povećava produktivnost, poboljšava prilagođavanje ljudi i radni dan čini efikasnijim.

Van Evrope letnje računanje vremena je uobičajeno u Severnoj Americi gde ga koristi deo SAD i Kanade kao i u Latinskoj Americi i na Karibima. Egipat je jedina afrička zemlja koja menja vreme. Većina Amerikanaca časovnike će pomeriti u iduću nedelju, 5. novembra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com