Sport

Kačar: Zna se ko će činiti Komisiju za sport

O raspodeli novca sportskim klubovima u Nišu ubuduće će odlučivati Komisija za sport, koju čini devet imenovanih članova, potvrdio je za Niške Vesti, većnik Branislav Kačar. Oni će prema novom Zakonu o sportu imati pravo da prema unapred utvrđenim kriterijumima Gradskom veću predlože klubove koji mogu da dobiju najviše 20 % od ukupnog budžeta opredeljenog za sport.

Od sledeće godine o kompletnom iznosa novca namenjenog za sport odlučivaće Komisija za sport, u čijoj nadležnosti je do sada bilo 30 odsto sredstava iz gradskog budžeta, dok je o raspodeli 70 procenata Odluku, na predlog Gradskog veća, donosio gradonačelnik Niša. Ta stimualtivna sredstva neće više biti na raspolaganju sportskim klubovima.

Delatnost organizacija u oblasti sporta Grad će programski finansirati odnosno primenjivaće se projektni sistem finansiranja, a rok za podnošenje aplikacija bi trebalo bi da počne za desetak dana, kaže većnik resorno zadužen za omladinu i sport, Branislav Kačar.

„Sa novim Zakonom ključna novina je što će se niški sport 100% projektno finansirati o čemu će odlučivati Komisija, a na konkurs će moći da se jave svi klubovi. Ukidaju stimulativna sredstva a sve će kontrolisati gradski sportski inspektor. Sada su poznata imena članova Komisije za sport, koja je ranije imala sedam, a sada devet članova. Predsednik ostaje prof. dr Milovan Bratić, dekan Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja“, dodaje Kačar.

Ostalih osam članova su:

Tomislav Okičić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja;
Saša Veličković, takođe sa Fakulteta sporta koji je ujedno i predsednik Sportskog saveza Niša;
Stevan Živković, kikbokser i koordinator Kancelarije za mlade i proslavljeni kikbokser,
Ivan Hadži Đorđević, direktor niške filijale PIO fonda, generalni sekretar Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije i predsednik Fudbalskog saveza Niša;
Jadranka Stojadinović iz Uprave za omladinu i sport;
Violeta Đorđević, diplomirani ekonomista, direktor Unitransa i član Upravnog odbora ŽRK Naisa;
Aleksandar Jocić, generalni sekretar Regionalnog košarkaškog saveza Istočne Srbije;
Milan Đorđević, nekadašnji olimpijac, savezni selektor za kajak i kanu na divljim vodama.

„Oni će imati potpunu autonomiju, a, ubeđen sam, i najviši nivo kompetencije da odlučuju o ovako bitnom pitanju. Niko iz gradskog rukovodstva im se neće mešati u rad“, ističe Kačar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com