Zdravlje

U Nišu nema šuge

Povodom vesti koji su preneli pojedini sprski mediji da u Srbiji trenutno ima pet hiljada ljudi koji su zaraženi šugom, dr Zoran Radovanović, direktor niškog Kliničkog centra, kaže da ove zarazne bolesti u KC nema.

Šuga je zarazna bolest za koju se dugo verovalo da je iskorenjena. Međutim, kako prenosi Telegraf, epidemiolozi i infektolozi upozoravaju da se broj obolelih od šuge svake godine povećava za oko tri stotine i da trenutno u Srbiji ima pet hiljada osoba koje su zaražene ovom bolešću.

Radovanović kaže da nema zvanične informacije o broju zaraženih šugom na teritoriji Srbije, pa tu informaciju ne može da komentariše, ali uverava da Nišlije mogu da budu spokojne, jer u Kliničkom centru Niš nema šuge.

Inače, šuga je lako prenosiva bolest, a prenosi se korišćenjem istog pribora za jelo, četkice za zube, peškira ili posteljine. Izaziva je parazit – šugarac, koji je teško vidljiv golim okom, a pojavljuje se na koži, najčešće prvo između prstiju. Simptomi bolesti su intenzivan svrab , a zaražena osoba ima i nagon za češanjem, naročito tokom noći.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com