Društvo

Uskoro EPILOG biviših radnika niških propalih preduzeća

Operativna grupa dva ministarstva, privrede i rada biće u Nišu, u ponedejlak 24. oktobra koja će raditi na rešavanju zaostalih isplata bivšim radnicima niških privatizovanih i propalih preduzeća. Ovo je dogovoreno na prijemu predstavnika radnika sa premijerom Vučićem. Obeštećenje bi, prema rečima jednog od radnika, Žarka Đorđevića trebalo da počne pre kraja ove godine.

Primijer Vučić je nakon sastanka sa predstavnicima bivših radnika niških privatizovanih i propalih preduzeća naložio ministru privrede, Goranu Kneževiću i ministru rada, Aleksandru Vulinu da formiraju operativnu radnu grupu iz svojih ministarstava, kako bi napravili spisak radnika po preduzećima i rešavali problem isplate po 100 radnika dnevno.

„Ovo je ozbiljan problem koji nije vezan samo za Niš, već za čitavu Srbiju. Dogovorili smo se da Ministarstvo privrede formira operativnu grupu, koja će od ponedeljka biti u Nišu. Radnici jedne po jedne fabirke će se prijavljivati sa svojom validnom dokumentacijom, mi ćemo proveravati ta dokumenta, upoređivati ih sa podacima sudova i stečajnih upravnika koji su eventulano isplatili neke naknade u međuvremenu. Nakon toga, kad budemo imali čiste podatke, kako je premijer obećao, isplata će početi u najkraćem mogućem roku“, kaže predstavnik niških radnika, Žarko Đorđević.

Radnici očekuju da će država već u toku ove godine početi da isplaćuju njihove zarade, koje već deset godina potražuju. Prema dokumentaciji koja je prikupljena pre oko pola godine, pravo na isplatu bi trebalo da ostvari više od 5.000 radnika.

radnici 2

Da će operativna grupa početi da radi od ponedeljka, medijima je potvrdio i član Gradskog veća, Mihajlo Zdravković.

„U ponedeljak u Nišu postoji mogućnost da na sastanku budu i sami ministri. Grad Niš će dati logističku podršku i blagovremeno ćemo obaveštavati radnike putem medija da po preduzećima predaju operativnoj grupi potrebnu dokumentaciju. Sredstva sada više nisu problem, sada se samo utvrđuje način dinamike, raspored preduzeća koja će dolaziti na red. Imaćemo konkretno mesto, na kom će se primati svaki radnik pojedinačno i koja će dokumentacija biti potrebna “, rekao je Zdravković.

Potraživanja radnika društvenih preduzeća, koja je država preuzela, da bi ih privatizovala, još 2008. godine je presudom potvrdio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

Radnici

Po uredbi vlade Mirka Cvetkovića iz 2009. godine, dostavljeno je 82.500 prijava potraživanja, od čega više od 4.000 iz Niša. Oko 2.500 potraživanja iz Niša ima presude domaćih sudova.

Podaci resornih ministarstava pokazuju da se po ovom osnovu, Nišlijama duguje između 1,5 i dve milijarde dinara, dok je dug radnicima iz cele Srbije oko 23 milijarde. Reč je o glavnicama i kamatama do 30. septembra 2015. godine, a dug je obračunala Narodna banka Srbije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com