Društvo

Niškom sportu i takmičarima je potrebno MALO – da daju vrhunske rezultate

Sa svojih trideset sedam godina jedan je od najboljih kikboksera bivše Jugoslavije, blistavu karijeru prekinuo je vojni rok, danas ima svoj klub i više od sto članova, kaže potrebno je “vrlo malo” da njegovi takmičari budu najbolji u državi, Evropi, svetu… Nišlija Milan Cvetković kaže da njegov sport spaja ljude, najčešće mušku i žensku ekipu na treningu u sali. On od četrnaeste godine trenira kik boks, višestruki je šampion bivše velike Jugoslavije, okitio se srebrom i bronzom na Balkanu i u Evropi, sada je kaže red na njegove takmičare, a on je tu samo da pomogne.

Klub “Konstantin-Niš” broji stotinak članova i petnaest takmičara, to su državni prvaci, u njemu trenira jedan juniorski svetski prvak i A reprezentativac. Za klub koji postoji tek tri godine to je sasvim obećavajuće.

Planiramo puno toga, jer iamam mladu i perspektivnu ekipu, od nekoliko njih u budućnosti očekujem puno ali na tome i vredno radimo“, kaže Cvetković za Niške Vesti.

Ovaj Nišlija svoj početak bavljenja ovim sportom može da prepiše ljutom treneru boksa, na čiji je trening zakasnio.

Otišao sam na boks, koji sam trenirao godinu dana, zakasnio na trening i trener je bio prestrog, najurio me sa treninga i više se nisam vratio. Otišao sam na kik boks i u njemu ostao 23 godine. Bio sam A reprezentativac, osvijio sam bronzu na evropskom prvenstvu i višestruki sam državni prvak bivše Jugoslavije i prvak Balkana. Kada su počeli značajniji mečevi ja sam morao da idem u vojsku i to me je skroz poremetilo. Obećali su mi sportsku dozvolu za odlazak na treninge, ali je nisam dobio. U vojsci sam se ugojio za četitri meseca 25 kilograma. Posle vojske sam morao da radim i to je krenula karijera da stagnira“, kaže Cvetković.

10399898 10207560210956542 6395933464803843985 nU to vreme kada je karijera ovog Nišlije bila na vrhuncu, uspešan je bio i Zoran Stanković-Trša, čiju je uspešnu karijeru prekinula saobraćajna nesreća.

“Probao sam da se vratim kasnije, ali sam povredio prste na nogama, usledila je pauza i jooš jedan korak unazad kada je karijera u pitanju”, kaže setno Cvetković

Šta je sve bilo potrebno preći i preživeti kada je uspešna karijera u pitanju?

Svakodnevno prenosim na takmičare i članove kluba, svoje iskustvo, da ovaj sport treba da koriste na pravi i jedini ispravan način. Da ih ne koriste prijatelji, kao što su nekada probali mene da koriste moji „drugari“. Neki poznanici koriste to naše znanje bolilačkih veština i često budemo u prilici da budemo deo neke priče u kojoj ne želimo da budemo. To nikako nije pravi put”, kaže sigurno Cvetković.

„Bio sam u nekoliko nezgodnih situacija dok nisam “nabrao” pamet“, kaže Cvetković.

Razlika između bavljenja ovim sportom u Beogradu i Nišu je sve manja, u korist Nišlija.

Sve je više takmičara sa juga i sve više uzimamo primat, pored takmičara iz Vojvodine i Beograda, danas Niš spada u sam vrh po uspešnosti klubova ali i pojedinačnih nastupa takmičara”, kaže ovaj uspešni Nišlija.

U Nišu ima tri kluba koji su jednako uspešni.

Mi smo mlad klub i dokazali smo se, imamo izvanredne rezultate i borimo se za sam vrh tabele. Na kraju sezone nadamo se da zauzmemo jedno od prva tri mesta od 60 klubova. Grad pomaže ali je to još uvek nedovoljno, jer klub nema svoje prostorije, plaćamo prostor, opremu najboljim takmičarima…i to sve puno košta. Vrhunska kik boks oprema košta i 500 evra, to nije nedostižno ali nekada je i to daleka cifra. Od gradskih para pokrijemo tek troškove oko samog kluba za samo četiri meseca, ostalih osam meseci se snalazimo na sve strane. Novac uvek manjka, a o sredstvima za pripreme skoro i da ne razmišljamo. Najavljeno nam je da će naredne 2017. godine biti bolje. Mi imamo rezultate i možemo da mirne duše tražimo pomoć, videćemo šta će biti. Za sada se finansiramo isključivo od članarine i od pomoći prijatelja kluba”, kaže on.

GODINE USPEŠNOG RADA NE GARANTUJU I SIGURNE FINANSIJE

Tri godine radim ovaj posao i nikako nisam na dobitku, mnogo puta i u minusu ali sve ovo ja puno volim i ne pada mi teško, samo da sutra bude bolje-dok se točak ne pokrene u punoj brzini. Sve smo bolji i bolji, klub je masovniji ide sve kako treba, samo još da bude nešto više para ja bih bio prezadovoljan“, kaže Cvetković.

„Oni koji imaju najviše para oni najviše izbegavaju da pomognu sport, kriju se…i svi ih znamo ko su“, kaže sigurno Cvetković.

Niška firma „Ingrad“ je veliki prijatelj kluba.

Uvek kad nam je trebalo pomogli su nesebično, ali ne možemo uvek samo da se oslonjamo na njih već su puno puta pomogli. Potrebno nam je da nas još neki sponzor sagleda, jer bavljenje sportom puno košta. Svi mi koji smo u tome, radimo sve to sa velikom ljubavlju i potrebno nam je vrlo malo da ostvarimo vrhunske rezultate”, siguran je ovaj uspešni trener.

PRELETAČIMA ĆE BITI OGRANIČEN LET – UGOVOROM

U ovom sportu nema “krađe” takmičara ali je vrbovanje ipak poznata svar.

11169197 10205351218653115 3892112306796467493 nU niškom kik boksu još uvek nema takmičara preletača iz kluba u klub, mada su neki klubovi pokušali da vrbuju pojedine takmičare. Već za neki mesec pripremamo ugovore koji će nas zaštititi od tih stvari. Biće najbolji takmičari nagrađeni, obezbeđena će im biti i oprema i onda je to druga priča, kada postoji ugovor”, siguran je Cvetković.

Kik boks je anti stres sport, i na ovu stresnu situaciju mnogo dobro dođe, kažu u klubu borilačkih sportova Konstantin-Niš.

Sport je divna stvar ali je posle treninga kik boksa najbolji osećaj – tvrdim. Mladi ako imaju višak energje neka utroše taj višak na vežbanje u sali a ne na ulici”, ističe Cvetković.

 ŽENE U KIK BOKSU

Žene sve češće takmičarke u kik boksu. Samo u ovom niškom klubu ima puno parova jer se puno njih zbližilo na treningu.

Bio sam već na nekoliko svadbi i krštenja mojim članovima, koji su se upoznali u sali za vežbanje. Ja sam od početka odvajao mušku i žensku grupu, kako sam ih spojio nastao je haos ja sad nemam gde da ih smestim. Kako sam ih spojio, svakodnevno  pristižu novi članovi muški i ženski”, a ja sam prezadovoljan tom pozitivnom atmosferom koja je zavladala našim klubom.

Koliko su žene uspešne u takmičarskom delu kada je ovaj sport u pitanju?

Sledeće godine u juniorkoj reprezentaciji nadam se imaćemo takmičarku, jedna devojka iz našeg kluba ima veliki potencijal. Ove devojke imaju jednako jake treninge i borbene su koliko i mušakrci. Imaju trčanje, springe, trčanje ali sve to ko koliko hoće. Svako ko dođe u klub odluči kojim tempom i kako će da trenira. Nikoga ništa ne teramo na silu svaki takmičar odredi sam koliko i šta želi, mi mu samo pomažemo da svakim danom bude bolji. Dolaze i čitave porodice, imamo jednog oca koji dolazi sa ćerkom i to je mnogo lepo, ja se zbog toga radujem”, kaže ovaj trener.

“Potrebno nam je još samo malo finansijske podrške da moji takmičari i naš sport budemo najbolji, i potrebno nam je da nam se pomogne sad a ne kada već napravimo uspeh da onda dođu političari i slikaju se sa nama, kako to obično biva. Potrebna je pomoć ne samo za kik boks već i za druge sportove”, siguran je na kraju Milan Cvetković.

Klub Borilačkih Sportova “Konstantin – Niš”

Maksima Gorkog bb, preko puta Tošić pumpe. Treninzi se organizuju svakog dana od 19 sati. Dobro došli!

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com