Ekonomija

Za podršku privrednicima 560 miliona dinara

Malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima odobreno je u ovoj godini više od 560 miliona dinara bespovratnih sredstava, namenjenih za nabavku opreme i unapređenju poslovanja i proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Novac je dodeljen u okviru Programa podrške malim preduzećima za nabavku opreme u 2016. godini.

Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti, dok se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka ili finansijskog lizinga lizing kompanija partnera na programu, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.

Za podršku pokretanja i širenja privatnog posla u 2016. godini izdvojeno je 16 milijardi dinara, od čega 4,4 milijarde bespovratno. U prva tri meseca sprovođenja 33 programa podrške onima koji započinju i šire postojeći posao isplaćena je 5,1 milijarda dinara. Neki programi su završeni, za neke zainteresovani još mogu da se javljaju.

Tih 560.774.554 dinara odobreno je za ukupno 383 privrednika, a ukupna vrednost investicija u nabavku opreme iznosi 2.745.370.938 dinara, čime je javno poziv za taj program zatvoren.

Ovaj program je jedan iz paketa ponuđenih u 2016. koja je proglašena Godinom preduzetništva i za ovaj program podrške malim preduzećima za nabavku opreme stiglo je najviše zahteva.

Realizuje se u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije i odabranim poslovim bankama i lizing kompanijama.

Po završetku svih aktivnosti oko realizacije programa, na internet prezentaciji Ministarstva privrede i Godine preduzetništva biće objavljen spisak svih firmi koje su dobile novac po ovom programu.

start up

Podrška privrednicima koji pokreću biznis

U Godini preduzetništva za podršku pokretanja i širenja privatnog posla nemenjeno je 16 milijardi dinara. Od toga 4,4 milijarde bespovratno. Planirano je ukupno 33 programa podrške početnicima u biznisu i onima koji žele da unaprede ili prošire poslovanje. Do sada je preko ovih programa isplaćeno 5,1 milijarda dinara.

U ovoj godini mala preduzeća pomaže 28 državnih i evropskih institucija, nevladinih organizacija i udruženja privrednika. 

Za podršku početnicima u preduzetništvu izdvojeno je bespovratnih 150 miliona dinara. Zahtevi se podnose Fondu za razvoj, koji početniku, pored 30 odsto podsticaja, nudi još 70 odsto potrebnog novca za pokretanje posla, u vidu povoljnog kredita. Oko 100 privrednika se odlučilo za ovaj program i zahtevi se obrađuju.

logo zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com