Društvo

Erasmus chat: Kako do stipendija EU?

Studenti iz Srbije mogu da provedu deo svojih studija u zemljama Evropske unije i dobiju stipendije u mesečnom iznosu do 850 evra. Šta je potrebno da bi konkurisali, ali i dobili stipendiju kroz Erasmus + programe četovalo se u niškom EU info kutku.

Prvi Erasmus chat održan u EU info kutku Niš izazvao je veliku pažnju mladih. O konkursima, uslovima apliciranja, stipendijama govorila je predsednica niške Erasmus Students mreže Dunja Boričić, dok su svoja iskustva sa Erasmus studija preneli master ekologije sa španskog Univerziteta u Kadizu, Čedomir Stevčić i doktor bioloških nauka sa Univerziteta u Monpeljeu, Vanja Stojanović.

Govornici su se saglasili da apliciranje za Erasmus programe zahteva obimnu dokumnetaciju za čije je prikupljanje nekad potrebno i više od mesec dana ali da se trud isplati, ne samo finansijski već i zbog bogatih iskustava koja se steknu tokom studija u inostranstvu.

“Mesečne stipendije za Erasmus + programe danas iznose između 750 i 850 evra, da li je to dovoljno da pokrije troškove studenta zavisi od države do države. Inače, Srbija prima najviše stipendija za studiranje u EU”, istakla je predsednica ESN Niš, Dunja Boričić.

erasmus

“U moru dokumentacije koja vam je potrebna da biste aplicirali za Erasmus studije, posebnu pažnju obratite na motivaciono pismo, ono vam je bitnije od proseka ocena na fakultetu. Veoma su značajne i preporuke sa fakulteta’”, naznačio je Vanja Stojanović, koji je doktorske studio biologije završio na Univerzitetu u Monpeljeu, a planira da postdoktorske studije upiše, takođe, putem Erasmus programa.

Osim školovanja u Evropi koje se, prema rečima govornika, veoma razlikuje od domaćeg i nudi mnogo više prakse, tokom boravka u inostranstvu se stiču i bogata vannastavna iskustva.

“Naučio sam da ronim, probao hranu sa različitih strana sveta, upoznao sada već venčanog kuma’’, priseća se Čedomir Stevčić koje je master studije pohađao u Italiji i Španiji.

Prezadovoljan masterom u ovim državama južne Evrope, planira i doktorske studije da pohađa u inostranstvu.

er

Ovo je prvi u nizu Erasmus četova u EU info kutku Niš. “Ćaskanja” o Erasmus studijama održavaće se jednom mesečno na istom mestu.

Poziv za prijavu na Evropsku školu debate

U EU info kutku podsećaju da je u toku konkurs za za treću generaciju polaznika „Evropske škole debate“.

Na konkurs se mogu prijaviti isključivo srednjoškolci na redovnom školovanju.

Od novembra do februara, polaznici škole će pohađati radionice o veštini debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu, kao i radionice o funkcionisanju Evropske unije, evropskim institucijama kao i procesu EU integracija.

Radionice će se održavati u dve grupe u EU info centru u Beogradu i u EU info pointu u Nišu. Troškovi putovanja za đake iz unutrašnjosti biće plaćeni.

Konkurs je otvoren do 27.10.2016. godine.

Više o konkursu pogledajte u video klipu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com