Društvo

Energetski sistem u Nišu spreman za zimu

Energetski sistem na području niške Elektrodistribucije je stabilan i nema potrebe za brigom da će usled isključenja sa mreže 1.700 korisnika daljinskog grejanja biti problema u snabdevanju električnom energijom, izjavio je u Nišu, ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić.

Ministar je prvo obišao šaltersku salu i kratko razgovarao sa zaposlenima, ali i građanima. Nakon toga sastao se sa rukovodstvom, a na kraju sa novinarima. Najvažnije je, kako je rekao, da elektrosistem stabilan i spreman za predstojeću zimu.

„Bez obzira na to što je 1.700 korisnika daljinskog grejanja raskinulo ugovor sa Gradskom toplanom i što će se najverovatnije grejati na struju, nema razloga za zabrinutost. Sistem je u potpunosti stabilan i spreman za zimu“, rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Ipak, on je istakao da je Niš među gradovima koji ima najveće gubitke, odnosno veće od prosečnih koji na nivou EPS-a iznose 13,5 odsto.

ANTIC

Direktor niške Elektrodistribucije, Boban Džunić rekao je da je rukovodstvo svesno gubitaka i da čini sve da se to promeni, naročito kada je krađa struje u pitanju. On je podsetio i na ostvarene dobre rezultate, koji su stepenik više, po pitanju gubitaka.

„Imali smo nekoliko eksternih i internih kontrola sa velikim brojem naših montera i kontrolora. Sa zadovoljstvom obaveštavam ministra Antića da smo se već za jedan stepenik popeli i više nismo pri samom dnu. Nešto smo malo bolji, za samo tri meseca mukotrpnog rada na terenu“, kaže direktor ED Niš, Boban Džunić.

Najavljena su ozbiljna ulaganja u distributivni sistem na jugu i jugoistoku Srbije, u koji se, kako je istaknuto, godinama nije ulagalo.

“Sa ovakvim kapacitetima možemo da zadovoljimo sve naše potrošače, ali paralelno ulažemo u energetski sistem, jer sve više dolaze strane firme da grade u Nišu i potrebna im je velika količina struje”, kaže rukovodilac tehničkog sektora EPS, Oliver Radošević.

Puštanjem u rad novoizgrađene trafostanice u Doljevcu značajno će se poboljšati elektrosnabdevanje u ovom delu zemlje, rečeno je u niškoj elektrodistribuciji.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com