Društvo

Formirana lokalna mreža protiv diskriminacija nad LGBT osobama u Nišu

Labris i partnerske organizacije, uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) počele su sa realizacijom projekta pod nazivom “Udruženi protiv diskriminacije”.

U narednih godinu dana, organizacije Labris, Atina (Udruženje građana protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja) i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) radiće na jačanju kapaciteta i podršci lokalnim institucijama kako bi im pomogle da identifikuju i adekvatno reaguju na bilo koji oblik diskriminacije nad LGBT osobama u Srbiji.

U okviru ove inicijative tokom oktobra i novembra održaće se obuke u sedam gradova (Subotica, Novi Sad, Beograd, Pančevo, Kragujevac, Novi Pazar i Niš) za oformljenih sedam lokalnih multisektorskih mreža. Obuke se fokusiraju na značaj umrežavanja i saradnje između predstavnika Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalnih centara za socijalni rad, predstavnika kancelarija Zaštitnika građana, tužilaštva, sudstva, Nacionalne službe za zapošljavanje, zdravstvenih i obrazovnih institucija, Uprave za rodnu ravnopravnost, kao i aktivista organizacija civilnog društva.

Tokom projekta identifikovaće se najbolje prakse i preporuke za lokalne multisektorske mreže koje će se koristiti u zagovaranju kako bi se osiguralo unapređenje položaja LGBT osoba u lokalnim zajednicama. Osnivanje lokalnih multisektorskih mreža i uključivanje različitih aktera je samo jedan od koraka ka unapređenju poštovanja ljudskih prava u Srbiji.

lgbt 01

Prva serija Labrisovih treninga održana je i u Nišu u ponedeljak i utorak, 17. i 18. oktobra. Time je formirana lokalna mreža protiv nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama i u ovom delu Srbije.

Prisustvovali su predstavnici svih relevantnih institucija, uključujući Ministarstvo unutrašnjih poslova, Nacionalnu službu za zapošljavanje, Centar za socijalni rad, Kancelariju zaštitnika građana, sudstvo, tužilaštvo.

Kao i na ranijim treninzima, učesnici su pokazali veliko interesovanje za nastavak zajedničke borbe protiv svih vidova diskriminacije nad LGBT osobama u svom okruženju i, s mnogo entuzijazma, zauzeli se za svoju ulogu u sistemu intersektorske saradnje.

Projekat “Udruženi protiv diskriminacije” nastavlja se, i u narednom periodu biće formirane mreže protiv nasilja u još tri grada, Subotici, Kragujevcu i Novom Pazaru. Prvi ciklus treninga čiji je cilj formiranje lokalnih mreža, pored Niša, već je održan u Beogradu, Pančevu i Novom Sadu.

Drugi deo treninga zakazan je za 31. oktobar i prvi novembar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com