Ekonomija

POTPISAN UGOVOR za izgradnju fabrike LEONI u Nišu

Ministar privrede Goran Knežević potpisao je u ugovor o podsticajima sa direktorom kompanije “Leoni” Klemensom Saksom u Gradskoj kući u Nišu. Svečanosti je prisustvovao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je to veliki dan za Niš, jer će posao dobiti više od 2.000 ljudi.

Ugovor vredan 22 miliona evra potpisan je za ulaganje kompanije “Leoni AG” odnosno u izgradnju novog pogona u Nišu, na prostoru preko puta Kazneno popravanog zavoda.

Podrazumeva ulaganja u proizvodnju autokablova za BMW i otvaranje 2.200 novih radnih mesta.

Površina zemljišta fabrike biće na oko 84.000 kvadratnih metara. Polaganje kamena temeljca predviđeno je u decembru ove godine, a prva faza proizvodnje bi trebalo da počne u avgustu 2017. godine.

Potpisivanje

Veliki dan za Niš

„Vlada je do sada izdvojila 31 milion evra za subvencije “Leoniju”, a osim novih radnih mesta rad fabrike će doprineti i povećanju niškog budžeta kroz poreze i doprinose“, istako je premijer Vučić.

Premijer je rekao da u Nišu ima oko 29.000 nezaposlenih i da će otvaranjem nove fabrike biti zaposleno 10 odsto ljudi koji su bez posla, što je veoma značajno, kako istakao, za južni region.

Nemci zadovoljni poslovanjem u Srbiji

Kelemns„Ovo je prvi važan korak za izgradnju fabirke Leoni u Nišu. Iako dolazim iz Nemačke gde je proces birokratije brz, ali ne toliko. Prijatno sam iznenađen kako je sve brzo urađeno u vašoj zemlji. Srbija je postala veoma važna zemlja za nas, imamo dve već farbike, u Prokuplju i Malošištu i sada gradimo treću u Nišu. Sa aspekta strateškog razvoja to se do sada nikada nije dogodilo u našoj kompaniji. Ne želimo samo da budemo jedan od najvećih poslodavaca u Srbiji, već želimo da budemo i najbolji“, rekao je posle potpisivanja ugovora direktor kompanije „Leoni“, Klemens Saks.

Površina građevinskog objekata novog proizvodnog pogana „Leoni“ u Nišu će biti na više od 22.000 metara kvadratnih.

Goran Knežević„Ne događa se svaki dan investicija od 22 miliona evra i 2.000 zaposlenih i sutra čitava mreža dobavljača i kooperanata. To je i politika Vlade Srbije, brz ekonosmki razvoj, investicije i nova radna mesta. Ovo nije sve, već se razgovara sa novim potencijalnim investitorima za Niš sa ukupno 7.000 novih radnih mesta“, rekao je minsitar privrede, Goran Knežević.

Potpisivanju su prisustvovali i nemački ambasador Aksel Ditman i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

„Ova investicija pokazuje da interesovanje nemačkih kompanija nije samo za ulaganja u Beograd, već i za ostale regione, među kojima je i Niš“, rekao je nemački ambasador Aksel Ditman.

Niš centar regiona

Gradonačelnik Niša, Darko Bulatović je u Gradskoj kući istakao da počinje realizacija projekta najveće investicije u gradu i zahvalio se premijeru Srbije i timu što je odlučeno da kompanija „Leoni“ živi i radi u Nišu.

LeoniKako je istako, ova investicija će učiniti da „naš grad ne bude više biti samo raskrsnica drumskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja i centar jugoistoka zemlje, nego regionalni centar i generator budućeg razvoja juga Srbije“.

„Kao lokalna samouprava učinili smo sve što je u opisu našeg posla, da ispratimo dinamiku od dva i po meseca za potrebe kompanije Leoni, koja će gradati novu fabriku u zapadnoj indsutrijskoj zoni u Nišu za proizvodnju električne opreme i inistalacija za najmodernije automobile, među kojima je BMW. Otvaranje novih radnih mesta počinje da živi u Nišu“, rekao je gradonačelnik Bulatović.

Kompanija “Leoni AG” je jedan od globalnih lidera u proizvodnji kablovskih instalacija za automobilsku industriju, i u 2015. godini zapošljavala je oko 75.000 radnika u 92 proizvodna pogona. Iz 32 zemlje imala je promet od 4,5 milijarde evra, sa profitom od 77,3 miliona evra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com