Društvo

Pravna klinika u Nišu: Besplatna pravna pomoć

Na Pravnom fakultetu u Nišu osnovana je Pravna klinika za zaštitu od diskriminacije. U program obuke uključeno je 26 studenata, koji će početkom sledeće godine, pod nadzorom svojih profesora i advokata, pružati besplatnu pravnu pomoć žrtvama diskriminacije. Zbog velikog interesovanja studenata da steknu stručnu praksu i pomognu ranjivim kategorijama stanovništva, otvoren je još jedan konkurs za upis na klinički program obuke u pravničkim veštinama u okviru programa „Mobilna pravna klinika“. Rok za prijavu je 25. oktobar.

Pravo na besplatnu pravnu pomoć imaće svi koji su diskriminisani, ljudi iz marginalizovanih društvenih grupa i socijalno ugrožene kategorije stanovništva. To znači da će Pravna klinika u Nišu obezbediti pravnu pomoć za siromašne, izbeglice, za žrtve porodičnog nasilja, za Rome. Jednom rečju za sve one koji se nalaze u riziku od socijalne isključenosti.

„Sticanje praktičnih znanja i savladavanja pravnih veština, pod nadzorom profesora i advokata je novi model učenja i studentima je zanimljiv, jer se radi u malim grupama i primenjuju interaktivne metode nastave. Posle obuke studenti pružaju kvalitetnu pravna pomoć“, kaže prof dr. kaže prof. dr Nevena Petrušić sa Pravnog fakulteta u Nišu.

Istovremeno, cilj Pravne klinike je da studenti unaprede svoje znanje iz oblasti antidiskriminacionog prava i da povećaju stepen senzibilnosti za problem diskriminacije i netolerantnosti, dodaje Petrušićeva.

„Iako je ovo jedna vannastavna aktivnost koja podrazumeva rad sa pravim strankama, pravim ljudima koji imaju prave probleme. Pružaćemo im savetodavnu i pravnu pomoć, pomagati da se snađu sa pravnim problemima sa kojima se suočavaju, pisati pravne podneske“, kaže studentkinja Pravnog fakulteta u Nišu, Ivana Nešić.

U program obuke uključeno je 26 studenata i koji će besplatnu pravnu pomoć žrtvama diskriminacije pružati od sredine januara sledeće godine.

Pravna klinika se realizuje uz podršku Kancelarije Visokog komeserijata Ujedinjenih nacija za ljudska prava u Srbiji.

cekicsud

Zbog velikog interesovanja studenata za praktično primenjivo znanje, otvoren je još jedan konkurs u okviru „Mobilne pravne klinike – od institucije ka žrtvi“.

Podrazumeva praktičnu obuku za 30 studenata posle koje će raditi sa klijentima na terenu, na primer, iz Gerontološkog centra, Centra za socijalni rad „Sveti Sava“, Sigurne kuće u Nišu, udruženja Roma i drugih ustanova i organizacija.

Poslednji dan za prijavu na konkurs za upis na klinički program obuke u pravničkim veštinama je 25. oktobar, a intervju sa prijavljenim kandidatima obaviće se 27. i 28. oktobra.

Na konkurs se mogu prijaviti studenti treće i četvrte godine ili apsolventi koji će se obučavati do kraja ove godine, a rad sa klijentima počeće 15. februara. 2017. godine.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com