Ekonomija

NIŠ U EU: Primerima dobre prakse rešiti problem otpadnih voda

Grad bez divljih deponija i bacanja bele tehnike u potoke, kao i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda trebalo bi da bude slika Srbije nakon ispunjenja ekoloških standarda i obaveza prema Evropskoj uniji.

Taj posao nije lak, a ni jeftin i zato je najbolje učiti iz primera dobre prakse drugih zemalja koje su uspele da preduzmu potrebne mere za postizanje ekoloških standarda.

O njihovoj istoriji zagađenja, metodologiji i tehnologiji za prečšćavanje otadnih voda privrednici su mogli da čuju na seminaru u Nišu, a koji je organizovalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA i Privredne komore Srbije.

Da bi se dostigli ekološki standardi Evropske unije kroz proces pristupanja i članstva, Republika Srbija je na pragu realizacije velikih infrastrukturnih investicija u oblasti životne sredine.

Najveća ulaganja se očekuju u sektoru voda, gde se planiraju mnogobrojni projekti pre svega u oblasti snabdevanja vodom za piće, i prikupljanja i tretmana komunalnih otpadnih voda.

U narednim godinama biće potrebne milijarde da Srbija bude ekološka zemlja po standardima Evropske unije. Međutim, država nema para da sama obavi taj posao. To je prilika za privrednike da ulažu u eko biznis.

Otpadne vode sadrže u suštini sve vrste mikroorganizama koji nastanjuju zemljište, biljni i životinjski svet, bakterije, plesni, protozoe, mikroskopske biljke, životinje, viruse. Bez obzira na poreklo, otpadne vode se moraju preraditi pre ispuštanja u vodotoke.

Zbog toga je, u Regionalnoj privrednoj komori u Nišu, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine uz podršku japanske agencije za međunarodnu saradnju organizovala seminar za privrednike.

Oni su se upoznali sa problematikom zagađenja koja se dešavala u Japanu, naročito u oblasti voda, kao i sa tehnologijama za prečišćavanje otpadnih voda koje se tamo koriste.

Otpadne vode

„Čeka nas ogroman posao. U svim zemljama Evropske unije, 60 do 70 odsto ukupnih aktivnosti je vezano za dostizanje standarda u oblasti zaštite životne sredine. Srbiju do 2041. godine čekaju velika investiciona ulaganja da bi se dostigli EU standardi. Procene su da je to 10 milijardi evra, od toga polovina u vodosnabdevanje i zaštitu voda. Japan je do 70tih godina prošlog veka imao veliko zagađenje, ali su sistematskim merama i ulaganjem u zaštitu životne sredine postgli dobre rezultate“, kaže Vladica Božić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Istog trenutka kada ste otvorili česmu, proizveli ste i otpadnu vodu. Otpadna voda je svaka voda koja je prošla kroz upotrebni proces, bez obzira na stepen zagađenja.

U Srbiji se svake sekunde upotrebi oko 40 kubnih metara vode i stvori toliko otpadne vode.

Vladmir Dodić, generlani sekretar Regionalne privredne komore u Nišu je ocenio da će najteže poglavlje tokom procesa pristupanja EU, biti upravo ona koja se tiču zaštite životne sredine.

Ipak, na tome se intenzivno radi i najveći projekat u Nišu iz te oblasti je izgradnja postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Projekat već ima podršku resornog ministarstva i Evropske komisije, a studija izvodljivosti urađena je uz pomoć Švedske razvojne agencije.

otpadnevode 2

Evropske pare za prečišćavanje otpadnih voda u Nišu

Projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda za Grad Niš podrazumeva izgradnju novih kolektora, sanaciju dela postojećih, zatim gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, kao i dodatne tretmane mulja.

U Srbiji trenutno ima 44 postrojenja za tretman otpadnih voda, a do 2041. godine, prema direktivama Evropske unije, treba da ih bude 340.

„Angažovani su eksperti koji su uradili analizu troškova. Planiramo pripremu tenderske dokumentacije, i da uz pomoć švedske agencije taj projekat kandidujemo za IPA 2017 programsku godinu iz predpristupnih fondova Evropske unije. To će biti najveći infrastrukturni projekat do sada u oblasti zaštite životne sredine“, objašnjava Božić.

Projekat o prečišćavanju otpadnih voda u Nišu je vredan oko tri miliona evra.

eko nis

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com