Kultura

Ministar kulture: Nišu će biti posvećena posebna pažnja

„Spremni smo da Nišu posvetimo posebnu pažnju“, rekao je, između ostalog, Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Srbije prilikom obilaska Niškog kulturnog centra. Nakon što je direktorka Bojana Simović upoznala Vukosavljevića sa radom ove ustanove, ministar je razgovarao sa direktorom „Nišvila“, Ivanom Blagojevićem i predstavnicima vokalne grupe „Konstantin“, koji su na razgovor došli na njegov poziv.

Poseta Niškom kulturnom centru ministra Vladana Vukosavljevića sa saradnicima počela je obilaskom velike sale koja još uvek nema upotrebnu dozvolu zbog nedostatka protiv- požarnog sistema, koji je neophodan po zakonu iz 2012. godine.sala nkc

Direktorka NKC-a, Bojana Simović upoznala je  resornog ministra  sa programima koje realizuje ova ustanova i istakla da je broj zaposlenih, a trenutno je u stalnom radnom odnosu 45-oro radnika, ponekad nedovoljan za sve programe i javne manifestacije koje NKC ima u godišnjem planu.

Ova ustanova godišnje iz budžeta dobija 80 miliona dinara, a u ovaj iznos su uključene i plate zaposlenih. Jedini realni prihod koji ostvaruje je preko organizacije tradicionalnog Sajma knjiga.

Sajam knjiga će ove godine biti organizovan od 25. novembra do 3. decembra, najavila je direktorka NKC, Bojana Simović.

Niš ima kvalitetne umetnike i manifestacije čiju afirmaciju treba pomoći na svaki način, jer je u predstavljanju srpske kulture u svetu nezaobilazan“, kazao je Vukosavljević.

NKC može i dalje očekivati podršku ovog ministrastva u organizaciji Filmskih susreta i Horskih svečanosti, a Vukosavljević je pozvan da dođe na otvaranje ovogodišnjeg NIMUS-a krajem oktobra, koji NKC organizuje u saradnji sa niškim Simfonijskim orkestrom.

Sastanku u NKC-u prisustvovao je i direktor „Nišvila“ Ivan Blagojević, koji je upoznao Vukosavljevića sa planovima festivala za sledeću godinu, a ministar je naglasio da nema sumnje da je „Nišvil“ postao brend ne samo Niša, već i Srbije.

Vokalna grupa „Konstantin“, čiji su predstavnici takođe došli na poziv ministra Vukosavljevića, dobili su informaciju da će biti deo manifestacije „Dani Beograda u Moskvi“, a da je plan da se u junu sledeće godine, zajedno sa ostalim srpskim umetnicima, predstave i u Sankt Petersburgu.

Što se tiče stava Ministrastva kulure i informisanja zaista smo spremni da na Niš obratimo posebnu pažnju. Maksimalno ćemo se truditi da niškim kulturnim programima pružimo doličnu i dostojnu pomoć,“ rekao je Vukosavljević.JELENA

On je ranije obišao arheološko nalazište Medijana, Arheološku salu Narodnog muzeja, a nakon NKC-a, crkveno pevačku družinu “Branko” ,Galeriju savremene likovne umetnosti i Narodno pozorište.Obilasku niških ustanova kulture prisustvovala i gradska većnica resorno zadužena ua kulturu, Jelena Mitrovski.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com