Društvo

STOP porodičnom nasilju: Zaposliti žene iz sigurnih kuća

Sigurna kuća u Nišu je jedna od najbolje organizovanih i opremljenih u Srbiji, rekla je prilikom obilaska ove ustanove potpresednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Ipak, treba raditi na ekonomskom osnaživanju žena – žrtava porodičnog nasilja, kako bi se zaposlile i ne bi vraćale nasilnicima, istakla je Mihajlović.

Vlada Srbije će pomoći korisnicama sigurnih kuća da se zaposle da ne bi morale da se vraćaju u dom nasilnika, izjavila je danas potpredsednica vlade Zorana Mihajlović prilikom obilaska Sigurne kuće u Nišu.

“Problem u svakoj sigurnoj kući jeste pitanje izlaska žene iz sigurne kuće. One imaju ovde sve što im je potrebno – pravnu i psihološku pomoć, ali ostaje problem kako žene zaposliti, da ne moraju da se vrate u dom nasilnika, jer oko polovina njih se vrati, a druga polovina uspe da nastavi svoj život”, rekla je Mihajlović.

Mihajlović, koja je predsednik vladinog Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, kazala je da je u niškoj Sigurnoj kući, nažalost, i majka sa bebom koja je stara svega dva meseca.

“Vlada i Koordinaciono telo vlade se trude da pomognu zapošljavanje tih žena budući da su to uglavnom žene koje nisu obrazovane. Uspevali smo u Beogradu, probaćemo i ovde da napravimo mehanizam, kroz zajedničke projekte da omogućimo da se te žene obrazuju ili doobrazuju i da pokušamo da im nađemo zaposlenje da kada izađu mogu da nastave život na normalniji način”, naglasila je Mihajlović.

Sigurna kuća u Nišu je regionalnog karaktera i da je od njenog osnivanja pre pet godina kroz nju prošlo 512 žena.

„Sigurna kuća je jedna od najbolje organizovanih sigurnih kuća, primer za mnoge u Srbiji i gradove kako mogu ovakav problem da rešavaju. Bilo bi divno da nasilja uopšte nema i da nemamo potrebu za ovakvim kućama. Ali, moramo da napravimo dobru koordinaciju celog sistema, a to znači, policije, tužilaštva i socijalnih ustanova i sigurnih kuća“, dodala je Mihajlović.

Sonja Šćekić i Zorana Mihajlović

Sigurna kuća u Nišu može da primi 25 žena, a trenutno ima 10 žena i šestoro dece. To su žene starosti do 40 godina, a uglavnom su završile osnovnu i srednju školu. To znači da je 80 odsto korisnica ove ustanove nezaposleno.

„Trpe nasilje dugo zbog ekonomske zavisnosti od nasilnika. Od ukupnog broja žena ovde 10 odsto čine stare majke, koje su starije od 60 godina. Uglavnom trpe nasilje od svoje dece koja ih maltretiraju na razne načine. Dosta je prisutno i ekonomsko nasilje, kada im deca preuzimaju penzije, primoravaju ih da im prepišu neko imanje i slično”, kaže direktorka Sigurna kuća u Nišu, Sonja Šćekić.

Direktorka Sigurne kuće u Nišu ,Sonja Šćekić dodaje da je ovoj ustanovi potrebno jedno vozilo, kao i veći broj stručnih kadrova zbog licenciranja ustanove socijalne zaštite.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com