Društvo

Ministri u borbi protiv vršnjačkog nasilja

Ministri Zorana Mihajlović, Mladen Šarčević i Vanja Udovičić pridružili su se đacima osnovne škole Ivo Andrić i na otvorenom času fizičkog vaspitanja govorili o nameri Vlade da stane na put vršnjačkom nasilju. Sport jeste jedan od načina da se izbegne nasilje, ali i roditelji moraju da preuzimaju odgovornost, reči su ministara.

Na otvorenom času fizičkog vaspitanja đaci osnovne škole Ivo Andrić dočekali su tri ministra Vlade Srbije. Nakon pozdravnih reči gostiju, učenici su pokazali koliko toga znaju iz gimnastike, košarke, borilačkih sportova. Ministar Vanja Udovičić govorio je o aktivnom bavljenju sportom, kao i kako motivisati decu u tom smeru.

„Danas imamo čas iz sedam sportova i pokazujemo deci koliko je zabavno baviti se rekreacijom i sportom, koliko je čas fizičkog vaspitanja i edukativan ali i zdravstvenog karaktera. Danas jedan dinar uložen u sport je tri dinara manje za dvadeset godina u zdravlju, zato ćemo težiti povećanju fonda časova„ , dodaje Ministar sporta, Vanja Udovičić.

Opšti je stav da sport doprinosi zdravlju, a samo zdrava nacija može da privređuje i od Srbije napravi jednu razvijenu državu, reči su podpredsednice Vlade Srbije prilikom posete niške osnovne škole Ivo Andrić.

„Vlada republike Srbije je inače opredeljena da smanji nasilje, ne samo u školama, a mišljenje kompletne stručne javnosti je da samo sport može da nam pomogne. Ovo nije posao jednog ministarstva, već i ministra zdravlja, rada, sporta i obrazovanja, a zajedno smo deo projeka kojim pospešujemo sport u školama kako bismo smanjili vršnjačko nasilje“, istakla je Zorana Mihajlović.

Os Ivo Andric 3

I ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević smatra da se vršnjačko nasilje mora zaustaviti i da je najbolja prevencija upravo sport. A prema njegovim rečima Vlada planira izmene zakona kako bi sprečila buduće incidente u školama.

„Ako decu uposlimo nekim pametnijim stvarima ja ću najviše raditi na prevenciji. A onda ćemo videti i koje su to porodice koje se ne brinu o odnosu prema svojoj deci i u izmeni zakona o porodici to će biti jedna od mera“, izjavio je Šarčević.

Predlog je i da se u svim školama postave kamere povezane sa MUP-om, jer se pokazalo da ovakav način reagovanja drastično smanjuje broj incidenata, podvlači ministar Mladen Šarčević.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com