Društvo

Dan vojnih padobranaca: Čisto Vam nebo i meko prizemljenje! (FOTO)

Uručivanjem priznanja zaslužnim vojnicima i demo skokom, danas je na vojnom aerodromu svečano obeležen 14. oktobar, Dan vojnih padobranaca. Demo skok izvela je i zastavnik Radmila Đurić, pripadnica specijalne jedinice elitne padobranske brigade, a na svečanost je došao i najstariji vojni padobranac Milorad Krstić (84) koji je 30 godina proveo je u 63. padobranskoj brigadi.

Prošle su sedamdeset dve godine od kada su se odvažni dobrovoljci NOV uputili u saveznički centar za obuku padobranaca u blizini Barija u Italiji. Nakon uspešno završene obuke i najviših ocena dobijenih za postignute rezultate, formiran je i Prvi padabranski bataljon, 14. oktobra 1944. godine.

Ovaj dan obeležava se kao Dan vojnih padobranaca, a ujedno je i krsna slava jedinice, Pokrov Presvete Bogorodice.

Od formiranja, jedinica je preževela mnoge promene i bila smeštena na raznim lokacijama, a od 1967. godine pa do danas, svoje mesto ima u Nišu.

„Pored svih promena, jedinica se uvek zadržala na prestižnom mestu u okviru elitnih, specijalnih jedinica. Simbol istrajnosti i dokaz očuvanja vrednosti je i naša jedinica koja neguje višedecenijsku tradiciju – proslavljena 63. padobranska brigada, čiji je put obeležen brojnim uspesima i priznanjima,“ rekao je na svečanosti komandant 63. padobranskog bataljona, potpukovnik Nenad Zonić.ZONIC

Milorad Krstić je najstariji vojni padobranac u Nišu. Ima 84 godine, a padobranac je bio punih 30 godina, od 1950. do 1980. godine, kada je otišao u penziju. Kaže da je biti padobranac čast i privilegija, padobran mu se uvek otvarao, ali jedan događaj pamti kao najteži u karijeri.

„ Prilikom iskakanja, jedan vojnik se zakačio na bravicu na vratima aviona. Nešto je bilo modifikovano na avionu i, eto, desilo se. Visio je nemoćno i pogledom je tražio pomoć, jer se ništa nije čulo od buke motora aviona. Pristupio sam njegovom spašavanju pomoću specijalnog užeta. Morao sam da ga zakačim, otkačim od te bravice i uvučem nazad u avion. Strahovao sam, ne samo ja, nego i cela posada aviona, da ne dođe do aktiviranja padobrana. Sve se završilo dobro, uvukli smo ga avion, a on je tražio da ponovo skače, ali mu ja nisam dozvolio. Jedno od pravila skakanja je da kada se desi neki incident, padobranac ne skače, nego ostaje u kabini do sletanja aviona“, svedoči Krstić.KRSTIC

Najstariji padobranac kaže da je u karijeri izveo oko 500 skokova, što nije mnogo, jer nije bio u sportskoj jedinici, već je bio zadužen za obuku padobranaca u zemaljskoj pripremi. Na naše pitanje da li ima straha kada se skače iz aviona, veteran je odgovorio:

„Uvek ima straha, i za sebe i za drugog, a najveći je strah oko prizemljenja. To je u padobranstvu najteži deo- doskok. Na nebu nema bojazni, ako se nešto desi, sve je ljudski faktor, a potrebna je puna koncentracija“, rekao je Niškim Vestima.

A meko prizemljenje danas je imala i zastavnik Radmila Đurić. Ona je pripadnik 63. padobranske brigade od 1991. godine i danas joj je bio 2252. skok.

„Najlaganija sam , to je odgovor zašto je moje prizemljenje bilo najmekše, a imam i dugogodišnje iskustvo.“ kazala je Niškim Vestima uz osmeh.

Zastavnik Đurić je za četvrt veka, koliko je pripadnica elitne padobranske jedinice, bila na mnogobrojnim međunarodnim takmičenjima. Za Niške Vesti izdvojila je Indiju, Ameriku, Južnu Koreju i nedavno Rusiju.RADMILA

Svečanosti su, osim oficira, podoficira i vojnika, prisustvovali i veterani 63. padobranske brigade, predstavnici lokalne samouprave, Srpske pravoslavne crkve, članovi porodica padobranaca i mnogobrojni prijatelji.

Minutom ćitanja odata je počast svim poginulim padobrancima, a najzaslužniji su dobili plakete i priznanja.

Padobranska zakletva glasi: ljubav prema otadžbini, slobodi, hrabrost, čast oružja i poverenje u druga.

Padobranci, čisto Vam nebo i meko prizemljenje.63 slika

U toku popodneva i premijer Srbije Aleksandar Vučić posetio je 63. padobranski bataljon i najavio da će dobiti 50 novih padobrana i drugu opremu, kao i da će država u narednom periodu pojačavati specijalne snage. Vučić je sa padobrancima i ručao, a prisustvovali su i ministri policije i odbrane Nebojša Stefanović i Zoran Đorđević, kao i načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

[foldergallery folder=”images/galleries/padobranci-1410″]

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com