Ekonomija

Privrednici sa Bele liste lakše će kroz procedure

Poreska uprava će formirati novu organizacionu jedinicu za pružanje usluga poreskim obveznicima koje podrazumevaju uvođenje novih elektronskih usluga i pojednostavljenje administrativnih procedura za sve privrednike sa Bele liste odnosno oni koji poštuju propise i na vreme izmiruju obaveze, poručila je direktorka Poreske uprave, Dragana Marković na sastanku sa članovima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj. Niška organizacija ENECA koja podržava razvoj preduzetništva predložila je na tom sastanku da se početnici u biznisu, u prvoj godini poslovanja, osim PDV-a, oslobode plaćanja poreza.

Poreska uprava će formirati novu organizacionu jedinicu za pružanje usluga poreskim obveznicima.

Uvešće i nove elektronske usluge i razmotriti mogućnost pojednostavljivanja administrativnih procedura iz svoje nadležnosti za sve privredne subjekte koji poštuju propise i na vreme izmiruju obaveze.

To je najavljeno na današnjem radnom susretu članova i partnera Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) sa direktorkom Poreske uprave, Draganom Marković.

Bela lista: Spisak najurednijih poreskih obveznika

Za prolazak kroz brže procedure kvalifikovali bi se privrednici koji se nađu na tzv. Beloj listi, čije je formiranje predloženo Nacionalnim programom za suzbijanje sive ekonomije, navodi se u saopštenju NALED-a.

Fokus na elektronske servise je deo procesa realizacije Programa transformacije Poreske uprave za period od 2015 do 2020. godine u cilju poboljšanja naplate budžetskih prihoda, smanjenja troškova i unapređenja efikasnosti rada.

Nagradna igra

Pored toga, programom transformacije predviđeno je i smanjenje postojećeg broja organizacionih jedinica, kao i koncentracija na kontrole putem strateškog upravljanja rizicima. Naglašeno je da je vizija uspostavljanje moderne uprave, koja će biti efikasan servis poreskih obveznika.

“Želimo da gradimo partnerski odnos s poreskim obveznicima i zato ćemo pokrenuti novi mehanizam kontrole rada Poreske uprave putem anketiranja korisnika naših usluga”, rekla je Marković.

Cilj je da, kako je navela, da se dobije nezavisna i objektivnu ocenu rada te Uprave, ali i da se edukuju obveznici o tome koje su nadležnosti tog državnog organa kako bi imali realnija očekivanja od Poreske uprave, dodajući da tu očekuje podršku NALEDA-a.

Sradnja NALED-a i Poreske uprave će, ocenjeno je, biti ključna za uspešnu realizaciju Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije i najavljene nagradne igre sa fiskalnim računima u okviru široke edukativne kampanje.

Predstavnici PU zainteresovani su za predlog NALED-a o uvođenju tzv. obavezne nalepnice na svim prodajnim mestima – putem koje bi se građanima pružila jasna informacije o vrsti računa koji je prodavac dužan da izda, bio on fiskalni ili ne.

NALED Poreska uprava sastanak

Kovačević: Vratiti milijardu evra u legalne tokove

Predsednik Upravnog odbora NALED-a i generalni direktor kompanije Gomex, Goran Kovačević ocenio je da su suzbijanje sive ekonomije i eliminacija nelojalne konkurencije odgovornoj privredi veliki izazovi koji predstoje.

“NALED i Savez za fer konkurenciju spremni su da zajedno s Poreskom upravom pomognu Vladi Srbije u realizaciji Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije koji bi u narednih pet godina u legalne tokove trebalo da vrati milijardu evra i značajno smanji stopu neformalne zaposlenosti”, poručio je Kovačević

Jovanović: Start up biznise osloboditi od plaćanja poreza

Predstavnici malih i srednjih preduzeća u Srbiji kao osnovne probleme u poslovanju, osim nedostatka finansijskih sredstava, vide u poreskim propisima i procedurama, ocenjuju članovi i privrednici NALED-a. Zbog toga je niška organizacija ENECA koja podržava razvoj malih i srednjih preduzeća na ovom sastanku  predložila da se početnici u biznisu u prvoj godini poslovanja oslobode plaćanja poreza.

„Podrška početnicima u biznisu bi mogla da se ogleda u oslobađanju plaćanja poreza i doprinosa od najmanje godinu dana, a što bi mogla da sufinansira lokalna samouprava. S obzirom na ekonomsku situaciju start up biznisi bi bili još uspešniji da taj rok bude dve godine“, kaže menadžer programa „Pokreni se za posao“, Miliovoje Jovanović.

Radni susret članova i partnera NALED a s direktorkom Poreske uprave Draganom Marković 2 1200x800 1

Sve više preduzetničkih radnji u Srbiji

U prvih 10 meseci 2015. godine u start up biznisu u Srbiji uspelo je oko 2.000 preduzetnika, jer je osnovano ukupno 28.083 preduzetničkih radnji, a zatvoreno 26.108, saopštila je Agencija za privredne registre.

Ako se ispune očekivanja Vlade Srbije povodom donete Strategije za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetništva i konkurentnosti, za period od 2015. do 2020. godine, broj MSP u našoj zemlji bi trebalo da se sa sadašnjih 315.412 poveća na 350.000, a broj zaposlenih sa nepunih 770.000 na 950.000.

logo zaposljavanje

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com