Društvo

Brže do pacijenata: Novo sanitetsko vozilo za nišku Hitnu pomoć

Vlada Republike Slovačke poklonila je niškoj Hitnoj pomoći sanitetsko vozilo čija je vrednost oko šest miliona dinara. Ambasadorka te zemlje u Srbiji Dagmar Repčekova rekla je da je to najmanje što je njena zemlja mogla da učini za naš grad, jer je osoblje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš pomoglo u obezbeđivanju medicinske nege prilikom velike autobuske nesreće koja se desila letos slovačkim državljanima.

Sa ovim novim vozilom, vozni park Hitne pomoći u Nišu broji ukupno 36 saniteta. Sva su u funkciji za razliku od pre par meseci kada nisu radila i po deset terenaca. U postupku je nabavka zimskih guma, a brojno stanje medicinskih ekipa koje intervenišu po pozivu građana sličan je brojci voznog parka- 35 lekara i oko 40 medicinski sestara i vozača.

„Osnovna delatnost Hitne pomoći je rad na terenu, i ova pokretna ambulanta će poboljšati njihov rad da brže i efikasnije stignu do građana. Za bolje funkcionisanje Zavoda za hitnu medicinsku pomoć doneto je nekoliko pravilnika za zaposlene, smanjili troškove. Ovo nije jedino vozilo koje smo dobili, uskoro stiže još jedno“, najavio je Slavoljub Živanović direktor Hitne pomoći Niš.

Poklonu su se najviše obradovali gradski funkcioneri jer to pomoći da se Hitna pomoć izvuče iz duboke finansijke krize u kojoj se nalazi od prošle godine.

„Dobijeno sanitetsko vozilo od strane Slovačke je ušteda za gradski budžet jer će sada taj planirani novac biti iskorišćen za rešavanje teških ekonomskih problema u kojima se nalazi niška Hitna pomoć. Do kraja godine bi trebalo i da se odblokira račun ustanove posle više od godinu dana, potvrdio je Saša Živić, gradski većnik.

hitna2

Od ulaska Republike Slovačke u Evropsku Uniju 2004. godine, našoj zemlji u okviru razvojne pomoći dali smo 15 miliona 466 hiljada evra. U okviru humanitarne pomoći od 2012. godine izdvojeno 40 hiljada evra. 2014. posle poplava koje su zadesile Srbiju, pomogli smo sa 421 hiljadu evra, više od 370 hiljada eura Slovačka je uručila Srbiji za rešavanje problema migranstke krize u prošloj godini dok je od početka ove godine 15 hiljada eura. Sve ukupno to sada iznosi 800 hiljada evra.

Zahvaljujući požrtvovanju zaposlenih u Hitnoj pomoći i građanima koji su u teškim trenucima za Slovačku bili od velike koristi, Slovačka nije razmišljala kome da uzvrati dobročinstvo. Izbor je bio lak, tvrdi ambasadorka te zemlje u Srbiji Dagmar Repčekova.

„Za Niš me vežu jaka prijateljstva sa građanima. Prvi put sam ovde boravila proletos kada se u blizini grada desila velika autobuska nesreća u kojoj je stradalo nekoliko slovačkih državljana, a više njih zadobilo je ozbiljne povrede. Tada sam uvidela brzu, efikasnu reakciju medicinskog osoblja, pripadnika Policijske uprave, i građana koji su u velikom broju pomagali putnicima davanjem krvi. Velikodušnost za velikodušnost za sve Nišlije“, naglasila je ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji Dagmar Repčekova.

Od početka godine prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje do posla je došlo četiri hiljade 778 osoba sa invaliditetom što je za 45 odsto više nego u 2015. godini. Najveći problem i dalje predstavljaju predrasude poslodavaca koji u velikom broju plaćaju penale državi zbog toga.

Uručenju ključeva novog sanitetskog vozila prisustvovao je ministar u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin.

„Ministarstvo za rad, socijlna i boračka pitanja je preporučilo da se vozilo uputi u nišku hitnu pomoć jer kada je u pitanju migranstka kriza, Niš se uvek odazivao. Ovo sanitetsko vozilo će prevoziti Nišlije i više će se Nišlija prevesti njime nego migranata. Zahvalan sam za svu velikodušnost građana, solidarnost jer su pokazali najveće bogatsvo našeg naroda, a ovo je jedan vid uzvraćanja dobrote“, istakao je ministar za rad, socijalna i boračka pitanja Aleksandar Vulin.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com