Društvo

Najviše nezaposlenih među svršenim srednjoškolcima

U Nišu na posao čeka 44 hiljade lica, među kojima je i 17 doktora nauka i preko 5 hiljada fakultetski obrazovanih ljudi. Najveći procenat čine osobe sa srednjom stručnom spremom, više od trećine evidentiranih, a na pitanje Niških Vesti šta bi pitali premijera Srbije, budući da za dva dana dolazi u Niš, većina anketiranih je odgovorilo da ne bi pitali ništa.

Prema podacima niške Filijale NSZ, tačan broj nezaposlenih koje je evidentirala ova služba iznosi 44.099. Od tog broja, prebivalište na teritoriji Niša ima njih 29.689.

Među nezaposlenima je i 17 doktora nauka, a fakultet ili master ima 5.009 osoba. Najviše je onih koji imaju srednju stručnu spremu, 14.599, što iznosi 33,11 procenata u odnosu na ukupan broj.

Ne žele da pitaju premijera

Gužva u niškoj Filijali, popularnom Birou, je konstantna, ali nezaposleni koje smo probali da anketiramo na temu “šta bi pitali premijera Srbije Aleksandra Vučića”, su se uglavnom žurili i nisu želeli da daju odgovore.

Najčešći odgovor je bio “pustite me”, “nije mi do priče”, a nekoliko njih je reklo “da je razočarano jer je ostalo bez posla” i da premijera Srbije “ne bi pitalo ništa”.

Jedna od retkih koja je želela da postavi pitanje srpskom premijeru je Jovana Lazović, koja ima srednju stručnu spremu i nalazi se među najbrojnijom kategorijom nezaposlenih. Ona je na evidenciji Filijale od januara prošle godine, a po struci je trgovinski tehničar.JOVANA

 “Porodila sam se pre pet meseci i imam bebu, moj zahtev za materijalnom pomoći je podnet i ne znam da li će biti prihvaćen. Za premijera imam samo jedno pitanje: Kada će svi ovi ljudi sa Biroa da dobiju posao”, kazala je Niškim Vestima mlada majka.

Posao u niškoj Filijali traži i 8.909 osoba koje imaju završenu osnovnu školu, 1096 sa drugim, odnosno 11.110 sa trećim stepenom stručne spreme. Evidnetirano je i 588 sa petim stepenim i 2.771 osoba sa šestim stepenom stručne spreme.

U NSZ Filijali Niš navode da je prema podacima RZZO, od početka godine do sada zapošljeno 54.992 lica, dok je direktno sa evidencije zapošljeno 14.460.

Postoji program novog zapošljavanja osoba iz ugroženih kategorija, u koje spadaju osobe preko 50 godina starosti i invalidi. Poslodavci dobijaju od 150.000 – 250.000 dinara po novozapošljenom u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine.

Javni poziv Nacionalne služe za zapošljavanje za ovaj program kao i program koji NSZ Filijala Niš realizuje u sufinansiranju sa Gradom dostupan je ovde, a svi javni pozivi za mere aktivne politike zapošljavanja dostupni su na ovom linku.oglasi

Vladan Krstić, PR niške Filijale NSZ Niš, ističe da su najtraženiji IT stručnjaci, diplomirani farmaceuti, tekstilni radnici, ugostiteljski radnici, frizeri i da oni najbže dolaze do posla.  

“Svima koji su potrazi za poslom savetujuemo da redovno posećuju naš sajt koji se svakodnevno ažurira novim oglasima. Takođe, mogu se obratiti i svojim savetnicima,” dodao je Krstić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com