Društvo

Penzioneri izdržavaju decu, unuke i praunuke

Teret ili ravnopravni članovi društva? Šta su stari u ovoj zemlji? Za čak pola miliona porodica u Srbiji, penzioneri i njihova uredna, iako smanjena primanja, jedini su izvor prihoda. Da li su diskriminisani i kako se osećaju podsetili su nas na svečanoj akademiji u Domu Vojske povodom 70 godina rada i postojanja niškog Udruženja penzionera.

U Srbiji ima ukupno 1,7 miliona penzionera. Većina njih ocenjuje da su u lošem položaju zbog ekonomske situacije u zemlji ali i da je činjenica da neretko svi ukućani žive od njihove penzije, rečeno je na svečanoj akademiji povodom 70 godina rada i postojanja niškog Udruženja penzionera .

Miroljub Stankovic„Najveći problem penzionera je to što moraju da izdržavaju ne samo unuke, nego i praunuke. Da nema naših penzija pitanje je da li bi mladi mogli, ne da žive, nego da prežive“, kaže predsednik Udruženja penzionera u Nišu, Miroljub Stanković.

Stariji od 65 neretko su i siromašni. Tačnije, veliki broj njih je na korak do siromaštva, ili stručno rečeno, u riziku su od siromaštva i socijalne isključenosti. Kao granica siromaštva uzima se mesečni prihod manji na nivou republičkog minimuma. Ipak, najugroženiji su oni koji nemaju nikakve mesečne prihode, a pritom nemaju ni naslednike koji bi brinuli o njima, ili su im i naslednici socijalno ugroženi.

Ipak, 30.000 članova ovog niškog udruženja u osam mesnih odbora na teritoriji grada Niša pokušava da poboljša položaj starih i nemoćnih lica. Podela namirnica ugroženim članovima, obezbeđivanje ogreva za zimu, ali i rešavanje pravnih problema su samo deo aktivnosti Udruženja, dodaje Stanković.

„Ove godine smo niške penzionere pomogli sa ukupno 2,5 miliona dinara. U septembru smo podelili 5.000 paketa sa najosnovnijim namirnicama, kada smo i imali priliku da razgovaramo sa njima o problemima koje ih muče“, kaže Stanković.

Podršku najstarijim Nišlijama pruža i gradsko rukovodstvo koje naglašava da je važno sprovođenje mera za sprečavanje i suzbijanje siromaštva starijih lica i penzionera, kao i stvaranje boljeg i humanijeg odnosa prema njima.

SVECANA

„Grad Niš je spreman da koliko je to u njegovoj moći izađe u susret potrebama penzionera i da u okviru svojih nadležnosti pruži svaku vrstu pomoći, jer su to i zaslužili“, rekao je zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Niša je rekao da je obaveza lokalne samouprave da pomaže „našim najuglednijim i najstarijim sugrađanima“.

„Kao i do sada Grad Niš će pomagati penzionere, od postavljanja klupa na parkovskim površinama do subvencija koje Grad može da im obezbedi. Jednostavno svi mi koji ne gledamo i poštujemo prošlost, nećemo ništa uraditi ni u budućnosti“, kaže prvi čoven niškog parlamenta, Radoslav Rajković.

Srbija je, kako pokazuje zvanična statistika, u grupi od pet “najstarijih” evropskih država, rame uz rame sa Italijom, Nemačkom, Bugarskom i Švedskom. Udeo stanovništva starijeg od 65 godina je dostigao šestinu ukupnog broja stanovnika.

Demografske projekcije ukazuju na to da će se u periodu do 2050. godine smanjiti učešće radno sposobnog stanovništva između 15 i 64 godine i povećati udeo najstarijih, preko 80. Oni će u ukupnoj populaciji starih činiti više od četvrtine, podaci su Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com