Ekonomija

Srednjoškolci u Nišu uče kako da budu lideri kompanija

U Ekonomskoj školi u Nišu otvara se Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo u kome će sve zainteresovane škole i mladi preduzetnici moći da dobiju besplatnu pomoć i edukaciju. To će biti svojevrsni Inkubator za pokretanje novih učeničkih kompanija jugoistočne Srbije, kažu koordinatori projekta „Učeničke kompanije – lideri omladinskog preduzetništva“. Projekat sprovode niška Ekonomska škola i Omladinski edukativni centar iz Niša, a finansira Ministarstvo omladine i sporta.

Koncept učeničke kompanije podrazumeva da učenici znanja i veštine iz oblasti preduzetništva stiču formiranjem kompanija, u kojima „rade“ u toku školovanja. Kada se kompanije formiraju učenici prolaze sve korake rada stvarne kompanije.

To podrazumeva, da oni sami organizuju rad u svojoj kompaniji, sami se opredeljuju za svoju poslovnu ideju, istražuju tržište, sastavljaju biznis plan, izrađuju proizvod ili uslugu, osmišljavaju marketing i promociju svoje kompanije, i sami prodaju svoje proizvode ili usluge.

Jedna takva učenička kompanija je već nastala u Ekonomskoj školi u Nišu – „Organic“, koja se bavi proizvodnjom i pakovanjem specifičnih proizvoda izrađenih od prirodnih sirovina iz našeg okruženja. U proizvodnom asortimanu imaju slatka od ljubičice i od dve vrste pečuraka: od vrganja i crne trube, zatim prirodni instant „Organic coffe“, organsko đubrivo „Animalia“, kao i 12 vrsta organskih čajeva.

Proizvodi

Ova učenička kompanija koja je pre godinu dana okupila pet učenika Ekonomske škole i mentora, profesora Bratislava Vasića osvojila je vredne nagrade na Nacionalnom takmičenju najboljih učeničkih kompanija „Dostignuće mladih u Srbiji“.

U konkurenciji od 20 kompanija, „Organic“ je osvojio drugo mesto. Generalni menadžer kompanije, Kristina Petrović, koja je do nedavno bila učenica Ekonomske škole, a sada student Ekonomskog fakulteta, osvojila je nagradu za jednog od deset najboljih mladih lidera u Srbiji u konkurenciji od 100 učenika.

Članovi učeničke kompanije „Organic“
Kristina Petrović, generalni menadžer i menadžer proizvodnje
Jovan Bracanović, menadžer finansija
Anita Stefanov, menadžer nabavke,
Anđela Durmišević, menadžer marketinga i prodaje
Ognjen Stanković, menadžer plansko razvojnog sektora
Profesor-mentor Bratislav Vasić

Učenička kompanija „Organic“ nastala je pri realizaciji projekta Ministarstva omladine i sporta „Organska proizvodnja – razvojna šansa za mlade“. Sada se ovaj projekat nastavlja kroz novi, a kojim će u niškoj Ekonomskoj školi biti formiran Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo.

„Sve zainteresovane škole i mladi preduzetnici sa svojim idejama i konceptima za osnivanje učeničkih kompanija i njihov kompletan rad, moći će u ovom centru da dobiju besplatnu pomoć i edukaciju“, objašnjava Kristina Petrović.

DRUGA FOTKA

STRATEGIJA RAZVOJA UČENIČKOG PREDUZETNIŠTVA

Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo biće koncipiran tako da predstavnici učeničkih kompanija prođu sve faze koje su potrebne za uspešno funkcionisanje i opstanak jedne kompanije u oblasti proizvodnje, dizajna, marketinga, nastupa na tržištu, prodaje, naplate, pregovora sa dobavljačima i kupcima, reinvestiranja, vođenja finansija i finalizacije procesa za dobijanje potrebnih standarda.

„Kada mladi ljudi na ovom projektu „Učeničke kompanije – lideri omladinskog preduzetništva“ prođu sve realne faze poslovanja jedne kompanije, biće spremni da po završetku svog školovanja sami sebe zaposle, ali i da zaposle druge radnike“, kaže koordinatorka ovog projekta, Kristina Petrović.

Cilj projekta je da se kroz Regionalni centar za omladinsko preduzetništvo u Ekonomskoj školi u Nišu stvore mladi preduzetnici starosti od 15 do 19 godina koji će i po završetku projekta nastaviti uspešno da posluju.

„Jedan od efekata projekta je uspostavljanje međunarodne saradnje sa učeničkim kompanijama iz Slovenije, Makedonije i Nemačke, kao i poseta AISEC praktikanata iz pet zemalja“, dodaje liderka kompanije „Organic“ u kojoj se već intenzivno radi na poslovnoj saradnji sa inostranstvom.

Ovaj projekat podržava i Grad Niš preko Uprave za omladinu i sport i Kancelarije za mlade grada Niša, jer je prepoznata važnost praktičnog znanja iz različitih oblasti ekonomije.

„U prilog tome ide i činjenica, da oko 20 odsto mladih koji su učestvovali u učeničkim kompanijama u srednjoj školi, kasnije zaista i pokrenu svoja preduzeća, odnosno tri puta više od opšte populacije. Zato je svrha Regionalnog centra za omladinsko preduzetništvo da pomogne stvaranju što više učeničkih kompanija, koje će vremenom postati funkcionalne za samostalno obavljanje delatnosti i, samim tim, doprineti rešavanju problema nezaposlenosti mladih podstičući samozapošljavanje”, dodaje Kristina Petrović.

logo zaposljavanje

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com