Društvo

Bibliotekarstvo na kolenima

U Srbiji postoji 1960 škola od toga 450 srednjih. Tačan podatak koliki broj bibliotekara radi i koliko biblioteka u njima ima nije poznat, jer zvanične baze podataka nema. Zašto je takvo stanje u oblasti bibliotekarstva u Društvu školskih bibliotekara Srbije pravdaju poslednjim pravilnikom kojim se na 25 odeljenja dodeljuje samo jedno lice odgovorno za izdavanje i čuvanje knjiga.

Pravilnik o ceni usluga u osnovnim školama je samo u prošloj godini prepolovio broj bibliotekara. On je u periodu od aprila do prvog septembra menjan čak četiri puta. Poslednjom verzijom koja je još uvek na snazi kaže se, između ostalog, da na 25 odeljenja ide jedan bibliotekar sa punim radnim vremenom. Već sa jednim manje, zaposleni ima pola radnog vremena, kaže predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije, Mira Meglić.

„U bibliotekama u osnovnim školama rade ljudi bez odgovarajućeg znanja koji daju ili polovične ili nikakve rezultate. Za to su krivi direktori škola koji parčaju radno mesto bibliotekara i daju deo radnicima iz nastave. Zbog toga je neophodno sistemski rešiti problem bibliotekarstva u Srbiji jer samo u ovoj oblasti važe propisi iz dva ministarstva- kulture i prosvete“, tvrdi Meglić.

3

Za bibliotekare u srednjim školama važi poseban pravilnik koji kaže da na više od 25 odeljenja ide jedan bibliotekar, dok se za jedno manje, radno vreme prepolovljuje. Propis je tu jasan, pa kaže da na 65 odeljenja mogu da rade dve osobe, i takvih primera ima 11 u Srbiji, tvrdi Meglić.

„Od 16 do 24 odeljenja, bibliotekar u srednjoj školi ima puno radno vreme, dok se od 24 do 31 povećava procentualno radno vreme“, naglašava ona.

Još jedan problem sa kojim se suočavaju bibliotekari i bibliotekratsvo u srpskim školama je i taj što samo za ovu profesiju važe propisi iz dva ministarstva- kulture, koje je i tvorac Zakona o bibliotečkoj informatičkoj delatnosti i prosvete koje daje prostor i plate bibliotekarima.

Jedino rešenje za trenutnu situaciju bio bi poseban Zakon koji bi uredio ovu oblast ili da se pod zakonskim aktima uredi postojći Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, ističe Meglić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com