Društvo

OVE JESENI: Tegla ajvara kao kilogram mesa

Cena tegle domaćeg ajvara ove jeseni na tržištu iznosi 500 dinara, nabavlja se preko “veze”, a spiskovi “interesenata”prave se još tokom leta. One domaćice koje ajvar pripremaju same kažu da se isplati jer plaćaju samo papriku, a tegla ajvara košta oko 150 dinara.

“Više puta izmaltretirana paprika” je vrhunski specijalitet, ako je ljutkast, konzumira se kao kavijar, a po svemu sudeći, ove jeseni mu je takva i cena.

Mnoga domaćinsta, posebno na jugu Srbije, specijalizovala su se za prozvodnju domaćeg ajvara. Imaju spisak stalnih mušterija širom Srbije, posebno u Beogradu, a ajvar počinju da prave još u avgustu, kada je cena paprika “ajvarki” najniža. Ukus je pravi, jer ajvar prave po tradicionalnoj recepturi. Paprika se pere, peče, ljušti, cedi, melje, prži i pakuje u tegle. Vruć ajvar u vruće tegle.PAPRIKA

“Nemam ni vremena ni uslove da sama spremam i već godinama naručujem ajvar kod jedne žene iz Leskovca. Ukus je pravi, domaći i veoma sam zadovoljna. Naručim količinu koja mi treba, a žena mi samo javi da je gotov i da mogu da preuzmem. Cena je ove godine, sa mojim teglama 480, sa njenim 500 dinara za teglu”, rekla je Niškim Vestima Nišlijka koja se na ovaj način snabdela ajvarom.

Računica je sledeća.

Tokom septembra paprike za ajvar su se na niškim pijacama prodavale po ceni od 30, 40 i 50 dinara za kilogram. U subotu, kada je u Nišu bio pijačni dan, cena je bila 80 ili 90, dok je samo pre tri dana kilogram paprika koštao 60 dinara.

Od 30 kilograma paprike koju sam platila 1800 dinara, dobila sam 12 velikih tegli ajvara i jednu malu, a ostala je i činija za probu. Ne računajući utrošen zejtin, sirće, šećer i so, mene jedna tegla košta oko 150 dinara. Ne računam ni svoj rad, za pripremu sam izgubila dva dana, jer je potrebno vreme, najčešće jedna noć, da se paprika pre mlevenja i prženja ocedi. Naravno, nisam radila sama, uvek je tu porodica da pomogne.“, kazala je domaćica koja je ovog vikenda pripremila ajvar.AJVAR 1

U svim niškim marketima može se naći i ajvar različitih proizvođača po ceni od 140 do 340 dinara u zavisnosti od veličine tegli, međutim taj ajvar se uglavnom sprema po “industrijskoj” recepturi i pored toga što je ukusan nije popularan kao domaći ajvar.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com