Kultura

Najvažnije je biti zdrav”- da NE zaboravimo ČUPU (VIDEO)

Dvanaesti po redu rok memorijal “Čupa – Najvažnije je biti zdrav”, održava se u petak, 14. oktobra u niškom klubu Blek Stejdž, uz nastup pet niških bendova. Organizatori najavljuju da će ulaz biti slobodan, a Niške Vesti podsećaju ko je bio Zoran Radosavljević Čupa.

Čupu su voleli svi

Zoran Radosavljević Čupa, koga su mnogi zvali i Best, Matori, Čuponije, bio je roker, humanista, ubeđeni pacifista, demokrata i ,pre svega, borac za uzvišene ideale.

Rođen je u Čačku, 7. februara 1951. godine, a preminuo u Nišu 5. septembra 2004. godine.

Po obrazovanju bio je građevinski inženjer, ali se nikada nije bavio inžerenjstvom, već je ceo svoj život posvetio muzici.

Bendovi u kojima je Čupa svirao bas gitaru bili su  “Dečaci sa Morave”, “Buba mare”, “Galija” i “Perestrojka”.

Od 1979. pa do 1989, bio je basista niške rok grupe “Galija”, a od 1989. godine, Nišlije ga pamte i kao vlasnika kafića “Pan” i “Rock 69” u kojima se godinama okupljala gradska omladina, a svake večeri organizovali rok koncerti.CUPA TELEFONIRA

Jedan od njegovih prijatelja, Dragan Aranđelović Ara, koji već dvanaest godina učestvuje u organizaciji rok memorijala, za Niške Vesti kaže da će Čupa ostati upamćen i po svojoj nesebičnoj pomoći mladim muzičarima:

Razumeo ih je i pomogao do iznemoglosti i svi su mu bili zahvalni. Uvek nasmejan i odan, umeo je da bude i strog kritičar. Iza njega je ostala velika praznina na niškom asfaltu, na svim mestima gde se kretao”, dodao je Ara.

Čupa je bio i jedan od nosilaca demokratskih promena u Nišu.

“1996. godine, kada niko nije smeo, Čupa je dao svoj razglas preko koga se, na Trgu, mogao čuti glas opozicije kojoj su te godine pokradeni glasovi na izborima”, rekao je Aranđelović.

2000. godine  postao je direktor Niškog kulturnog centra, kada je započeo niz umetničkih projekata, ali ga je nažalost, borba sa opakom bolešću sprečila i da ih realizuje.

Čupa sa pravom ima status gradske legende, a u Nišu postoji i ulica sa njegovim imenom.

FAMILIJA

                   Porodica Radosavljević na otkrivanju ulice Zorana Radosavljevića Čupe

 Godinu dana nakon njegove smrti, Čupini prijatelji pokrenuli su, njemu u čast, rok memorijal pod nazivom “Najvažnije je biti zdrav”. Prvi je bio održan septembra 2005. godine na Letnjoj pozornici.1.3 Cupin memorijal

12. Rok memorijal u klubu Blek Stejdž

Na ovogodišnjem rok memorijalu “Najvažnije je biti zdrav” nastupiće “Streetcore Unity”, “Opposite way”, “Neutro”, “Kramer” i “The wild side”.

“Interesantno je da i na ovom Memorijalu imamo simbiozu mladih i onih mnogo iskusnijih rock sastava, baš onako kako se i svira na ovom festivalu više od decenije,” kazao je Niškim Vestima predsednik UG Blaknrock Dejan Dinić.

Organizatori su, osim Balkanrocka, klub Blek Stejdž i Čupini prijatelji, a 14. oktobra će ulaz biti slobodan, najavili su. Rok memorijal počinje u 21 sat.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com