Društvo

Niška skupština usvojila rebalans budžeta

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su drugi rebalans budžeta za ovu godinu. Ovim rebalansom uvećan je budžet za 4,76 odsto i iznosi 12 milijardi 719 miliona dinara. U rashodnoj strani napravljene su uštede od 577 miliona dinara, smanjenjem rashoda u pojedinim gradskim upravama i kabinetu gradonačelnika.

 Drugim rebalansom budžeta za ovu godinu uvećao se obim budžeta grada Niša za 4,76 odsto kako bi se otklonile greške iz ranijeg perioda, kada pojedini izdaci nisu ulazili u projektovani budžet.

Gradski budžet će, kako je objasnio zamenik gradonačelnika Miloš Banđur, napuniti novi poreski obveznici koji po zakonu već moraju da plaćaju porez na imovinu. Dodatnih 50 miliona ući će u budžet na osnovu plaćanja doprinosa za gradsko građevinsko zemljište, 40 miliona su “ostali tekući prihodi”, a 150 miliona grad će prihodovati od prodaje nepokretnosti.

Capture„Ovaj rebalans budžeta nije ni politički, ni razvojni jer se odnosi na poslednja tri meseca ove godine. Ovaj rebalans budžeta je bio nužan, neophodan iz pravno formalnog razloga, jer je najveći deo rebalansa naložila Državna revizorska institucija. Od milijardu i 103 miliona promene rashoda 884 miliona se odnosi na ono što je naložio DRI, a samo 246 miliona je ono što smo ocenili kao prioritet do kraja 2016.-te godine. Nepotrebne rashode smo smanjili za 577 miliona“, rekao je Banđur.

Predsednik Skupštine grada Niša, Rade Rajković je rekao da je drugi rebalans budžeta opravdan i da je burnija rasprava na sednici bila očekivana.

RADEEEEEEEEEEEEEE„Rebalans budžeta je sigurno opravdan, to je ono što je stiglo od gradonačelnika i Gradskog veća i od stručnih ljudi. Da ga nemamo bilo bi finansijskih problema u Nišu. Smatramo da je rebalans onakav kakav je morao da bude i pratila se preporuka Državne revizorske institucije“, rekao je predsednik niškog parlamenta, Rade Rajković.

Odbornici Grupe građana „Iskreno za Niš“ su imali primedbe, jer se, kako ističu, nerealno planira prihodovana strana budžeta.

momir„Ovim rebalansom se dodatno planira da rashod budžeta bude 12,7 milijardi, a prihodovana strana Niša je godinama oko 7 milijardi. Nerealno planiranje prihodovane strane omogućava da se neralno troši. Opet ćemo imati 4 milijarde manje prihoda, nego rashoda i te obaveze ćemo preneti u budžet za sledeću godinu, tako da su opravdanja za rebalans budžeta gradske vlasti i Gradskog veća nerealni“, rekao je odbornik Momir Stojanović.

Odbornik SDS-a Dragoslav Ćiković smatra da usvojen budžet nije realno ostvariv.

dragoslav„Ovo nije ni socijalni budžet, on je fiktivan i imaginaran, jer 12,7 milijardi ne postoji. Povećanje budžeta od 580 miliona, na osnovu poreza građana i novih obaveza ljudi koji su u problemu do guše, pogotovu u siromašnom Nišu, ne verujem da može biti prihodovana strana. To je zabluda ako se misli da će od toga biti asfaltirana neka nova ulica, seoska vodovodna ili kanalizaciona mreža na primer u Ćurlinu, Donjem Međurovu ili Belotincu“, istakao je Ćirković.

Odbornik pokreta Dosta je bilo kaže da je ovogodišnji budžet nerealan i „naduvan“ odnosno isti kao 2015. godine.

NONIc„Ovaj rebalans pokazuje neplanirano trošenje novca kao i što je do sada bilo. Finansiraju se gradska preduzeća i institucije koje ne funkcionišu i ne rade dobro svoj posao, a koji bi trebalo da rade“, kaže odbornik Srđan Nonić.

Rashodi se, objašnjava Banđur, uglavnom odnose na stavke koje je usvajala Skupština grada Niša, a nisu bile sagledane budžetom, kao što je dokapitalizacija Gradske toplane od 200 miliona dinara iz 2015. godine. Rashodi su uvećani za 250 miliona i bez zahteva DRI, pa je 29 miliona opredeljeno za Hitnu pomoć i Dom zdravlja, jer su ove ustanove, kako je istakao Banđur, u teškom finansijskom stanju.

44 miliona opredeljeno je za subvencije u “Pčelici”, 40 miliona za program u “Gorici”, 30 miliona za infrastrukturno opremanje “Loznog kalema”, sedam miliona za Sigurnu kuću, 13 miliona za program Direkcije za izgradnju grada, 10 miliona za horizontalnu signalizaciju u gradu i 14 miliona kao jednokratna pomoć za opštinu Niška Banja. 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com